De la situació epidemiològica a Catalunya, després de la cinquena onada, se'n poden treure dues conclusions. Una de més ferma i una altra provisional i que, abans que res, obliga a mantenir la precaució. D'una banda, és evident que la Covid-19 no es foragita fàcilment i que els capricis i egoisme d'alguns no hi contribueixen, i de l'altra, cada dia es va consolidant la baixada la incidència de l'última onada.
Des de finals del mes de juliol moren cada dia, aproximadament, un mínim de vint persones, i en diverses jornades s'han fregat les cinquanta defuncions. És cert que apropant-nos al final del mes d'agost les xifres es van erosionant mínimament, però continuen sent moltes les defuncions diàries a causa del virus mentre d'altres, per exemple, celebren festes il·legals en locals que multipliquen l'aforament. Sigui com sigui, la incidència als hospitals baixa cada dia.
A l'Alta Ribagorça el risc de rebrot és de 15 punts; la mitjana catalana és de 219
I en paral·lel a això i a la davallada també progressiva dels contagis, que si fa poc més d'un mes van arribar a tocar els 10.000 diaris ara no superen els 2.000, també baixen els indicadors epidemiològics. La incidència acumulada, la taxa de positivitat i el risc de rebrot, mentre que la velocitat de propagació s'entesta, encara, en mantenir-se per sobre dels 0,80. En qualsevol cas, el risc de rebrot s'apropa als 200 punts, de manera que podria deixar d'estar en situació de 'molt alt' per passar a ser, qui ho diria, 'alt.
El creixement d'aquest indicador durant la cinquena onada va ser sobtat: el 14 de juny se situava als 83 punts (mitjà), i el dia 6 de juliol, a 1.975, fora de rang. Actualment, és als 219 punts, tot plegat de mitjana a Catalunya. Al Gironès se situa als 465 punts, a la Ribera d'Ebre als 358, a Osona als 350, al Segrià als 312 o a la Segarra, als 308. Xifres que arriben a doblar el límit de 200 punts que marca el nivell de perill 'molt alt'.
Tanmateix, enmig d'un mapa de comarques ple del vermell fosc del perill molt alt, exceptuant el Priorat, el Solsonès, el Berguedà, el Pallars Sobirà (perill alt) i comarques com la Cerdanya, la Vall d'Aran o el Ripollès (perill mitjà), n'hi ha una que és un oasi on el risc de rebrot és molt baix. Es tracta de l'Alta Ribagorça, la comarca, amb diferència, més despoblada de Catalunya, amb 3.856 habitants, segons dades de 2020 de l'Idescat.
Quatre casos positius en dues setmanes, set morts en tota la pandèmia
A l'Alta Ribagorça, on en tota la pandèmia han mort set persones, segons dades del CatSalut, en les últimes vint-i-quatre hores s'hi ha declarat un cas positiu i quatre, en total, en els últims catorze dies. Per tot plegat, el risc de rebrot, que al balanç d'aquest dilluns no se situava als 0 punts, és de tan sols 15,14 punts. La taxa de reproducció, la velocitat de propagació o Rt, és de tan sols 0,14 punts, i aquest mateix dilluns, també era de 0, així com la incidència acumulada.
La dada negativa és que fa vint-i-cinc dies que hi ha dues persones ingressades. En paral·lel, un 62,3% dels habitants està vacunat amb la pauta completa, un total de 2.353 habitants.