Imatge d'arxiu de l'exrei d'Espanya, Joan Carles I

Pedro Sánchez diu que les informacions sobre el rei emèrit són «inquietants»

El president del govern diu que «pertorben a tothom»

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que les informacions sobre el rei emèrit, Joan Carles I, que revelen presumptes negocis irregulars de l'exmonarca són «inquietants» i «pertorbadores».

Aquest dimecres en roda de premsa des del Palau de la Moncloa, el president ha dit que els negocis «ens pertorben a tots», . Sánchez ha agraït que el seu fill i actual monarca, Felip VI, estigui  «marcant distàncies». «És una cosa que agraeixo», ha dit el cap de l'executiu, que també ha destacat que hi ha mitjans «que no miren cap a un altre costat» i que  la justícia «està actuant».

Calvo desvincula a Felip del seu pare

A més a més, la  vicepresidenta primera  del govern espanyol,  Carmen Calvo, ha desvinculat la causa judicial contra el rei emèrit, Joan Carles I, del seu fill i actual monarca, Felip VI. «No estem parlant del rei Felip VI» sinó d'una causa que «està en una justícia d'un estat diferent de l'espanyol» i d'una situació «que fa referència al passat», ha dit Calvo aquest dimecres en una atenció als mitjans a Valladolid.

La vicepresidenta ha defensat que la Casa Reial actualment funciona «de forma plena i correcta» i ha remarcat que el rei emèrit està «al marge total» i «fora de les activitats públiques» de l'actual cap d'Estat.

Les dades del pagament a Joan Carles arriben a Espanya

La setmana començava amb una delicada notícia que Felip ha encaixat amb preocupació. Suïssa ja ha enviat a Espanya les dades sol·licitades sobre els moviments econòmics de Joan Carles I. A partir d'ara, la Fiscalia ja disposarà de tota la informació necessària per investigar els comptes del rei emèrit al país helvètic.

Entre les dades que es van sol·licitar hi ha tots els aspectes del dipòsit de 100 milions de dòlars que l'Aràbia va pagar el 2008 el rei Joan Carles. Es tracta d'un ingrés que es va realitzar el 8 d'agost d'aquest any per part de la fundació panamenya 'Lucum' en un compte de la banca privada Mirabaud, situada a Suïssa.

La Fiscalia considera aquest dipòsit com la punta de l'iceberg d'un rastre més ampli de comissions que vincula el rei amb la construcció de l'AVE a la Meca. Una vegada que la documentació estigui en mans de Tribunal Suprem, el fiscal a qui s'ha encarregat el cas haurà de decidir què fer.