Fons piscina

Si tens una piscina particular, vigila: com es controla el consum excessiu d'aigua

L'Agència Catalana de l'Aigua regularà l'ús que es fa dels recursos hídrics en els municipis catalans

Durant l'estiu és lògic que molts de nosaltres vulguem refrescar-nos en una platja. Hi ha certs privilegiats, però, que a casa hi tenen el luxe de tenir-hi piscina.

Ara bé, això significa que s'ha de fer un consum responsable de l'aigua, perquè avui dia  les reserves hídriques de Catalunya estan sota mínims. 

Alguns Ajuntaments anuncien sancions

L'Agència Catalana de l'Aigua prohibeix que es reomplin aquelles piscines en situacions excepcionals com les que hi ha actualment en la gran majoria dels municipis catalans. La competència per sancionar, però, és dels mateixos Ajuntaments.

Però com poden comprovar si en alguna piscina es fa un ús excessiu de l'aigua?

Drons per abusar del consum d'aigua

A Calafell (Baix Penedès)  s'utilitzaran drons  per a comprovar quines piscines estan plenes. Al cap de deu dies, es tornarà a fer una inspecció per veure si s'ha produït algun canvi. 

Pel que fa a l'Alella (Maresme), l'Ajuntament és conscient que molts veïns s'han saltat les restriccions i estan canviant la normativa perquè a partir de setembre puguin sancionar-los.

Això sí, aquesta seria l'última opció, perquè abans provarien amb el diàleg com a eina per a convèncer-los de modificar la seva actitud.

Imatge dron a l'aire
Utilitzaran drons per a controlar l'estat de les piscines privades | Europa Press

En el cas de Begur, es plantegen limitar el cabal d'aigua  als que consumeixin més del compte. El municipi compta amb 1.800 piscines i ja s'han posat deu sancions per l'incompliment del consum d'aigua. Les multes van 750 als 3.000 euros.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La crisi de les reserves d'aigua

Catalunya està en plena sequera i les reserves d'aigua cada cop són més baixes. L'Agència Catalana de l'Aigua és l'encarregada d'actualitzar l'estat dels embassaments i avui dia se situa al 29%. Una xifra molt baixa que preocupa a la població catalana.

És per aquesta raó que des de la Generalitat estan incentivant formes per a estalviar aigua  i d'aquesta manera no malgastar els recursos hídrics que tenim.

Imatge reserves d'aigua Catalunya
Les reserves d'aigua de Catalunya són preocupants | Gencat

L'ACA podrà sancionar municipis a partir de setembre

A partir de setembre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) podrà sancionar aquells municipis que fan un consum excessiu d'aigua.

Tal com hem mencionat anteriorment, les reserves d'aigua a les conques internes estan al 29% i a la zona de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, ara les reserves estan al 40%.

Les pluges del maig i juny van ajudar a pujar una mica les reserves, però amb l'onada de calor que està patint Catalunya aquestes setmanes, el consum d'aigua ha augmentat considerablement.