Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La façana de l'Ajuntament de Reus, en una imatge d'arxiu

El ple de Reus acaba l'any aprovant els pressupostos i la piscina coberta

El govern s'ha quedat sol defensant els pressupostos i només ha comptat amb el suport de Cs en la piscina

Dos plens extraordinaris seguits; d'aquesta manera ha acabat el 2020 l'Ajuntament de Reus aquest dimecres. Dues sessions que han servit per solucionar qüestions pendents o que calia haver aprovat abans que acabés l'any. En la primera sessió s'han aprovat, de manera definitiva, els pressupostos municipals, el refinançament del crèdit del Tecnoparc i l'estudi de viabilitat de la piscina coberta.

La segona sessió, extraordinària i urgent, ha servit per aprovar el compte general de l'Ajuntament de l'any 2019. Un expedient que s'ha d'haver aprovat segons la llei el dia set de gener, però que no es va tenir acabat fins al 23 de desembre passat. Aquell mateix dia ja s'havia convocat el primer ple extraordinari d'avui.

Com que era extraordinari, no hi ha lloc per a assumptes sobrevinguts i, finalment, no es podia incloure l'expedient a l'ordre del dia. Es va optar, aleshores, per convocar una segona sessió plenària a continuació de la primera per poder tancar els comptes del 2019 el mateix dia i no convocar un nou plenari la primera setmana de gener.

Els pressupostos del 2021, definitivament aprovats

Amb el vot en contra de tota l'oposició, el govern de Reus ha aprovat definitivament els pressupostos per al 2021 que es van presentar el novembre i que ja es van aprovar en primera instància. El debat ha reproduït el que ja s'havia dut a terme quan l'expedient va passar pel ple per primera vegada.

S'ha debatut conjuntament amb el refinançament del crèdit del Tecnoparc, que ha rebut el suport del govern, el PSC i Cs i les abstencions de la CUP i el regidor no adscrit Raúl Meléndez. Tampoc en aquest àmbit hi ha hagut canvis de discurs respecte als que ja s'havien fet públics.

Meléndez considera «insuficient» el pressupost pel 2021 i ha criticat que el govern no l'hagi volgut negociar amb l'oposició. «És com a mínim equivocat; no té en compte la realitat», ha sentenciat. Ha posat d'exemple les «obres faraòniques» que contempla, com la piscina coberta, el parc de lliscament o la reforma del Parc de la Festa. «Ara com ara hi ha coses més importants a fer», ha sentenciat.

Per part de Cs, la portaveu Débora García ha insistit en les crítiques tècniques que ja havien fet anteriorment. Considera que hi ha errors considerables que caldria haver solucionat perquè, segons qualificaven en roda de premsa, l'actual expedient de pressupostos es pot qualificar de nul.

Edgar Fernández, regidor de la CUP, ha començat per qüestionar que es fes de manera conjunta el debat dels pressupostos i del nou crèdit. Una situació que, ha criticat, només servia per limitar el temps d'exposició de l'oposició. Pel que fa al crèdit, tal com ja havia defensat la formació, considera que arriba tard.

Pel que fa als pressupostos, Fernández ha repetit que s'han fet «com si no hagués passat res, i això és prendre-li el pel a la gent». També ha insistit en aquesta línia el PSC per boca del seu portaveu, Andreu Martín. Ha respost, també, les crítiques rebudes perquè, l'any 2011, fos el govern del PSC qui contractés el crèdit abusiu per construir el Tecnoparc.

El crèdit del Tecnoparc i les circumstàncies del moment

Ha relativitzat les circumstàncies en les quals es va contraure el crèdit, tot i que també ha defensat que el refinançament dels préstecs ha de ser una activitat habitual del consistori i les empreses municipals si permet millorar-ne les condicions com és el cas actual.

«És molt important que es fes aquell projecte; el Tecnoparc existeix, i a l'hora de fer les valoracions de l'impacte econòmic hem d'assumir les crítiques que es facin respecte a com es finança, però també s'ha de valorar tot el que aporta, perquè si no, no farem mai res», ha etzibat.

Ha felicitat irònicament a Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, perquè «la seva és l'única al·legació que s'aprovarà» als pressupostos, precisament la que introdueix el refinançament del crèdit del Tecnoparc. Ni les al·legacions de Cs ni les del PSC, que anaven en direccions diferents, s'han aprovat per part del govern.

Caballero ha defensat que «la nostra tasca com a govern fa referència als crèdits que hi ha ara», dirigint-se a Edgar Fernández, que havia criticat que CiU a l'oposició no s'hagués plantat més clarament quan el PSC i ERC van aprovar el crèdit. Ha qualificat la CUP d'irresponsable «per fer les declaracions que fa» en relació amb el refinançament d'aquests préstecs.

S'ha referit, en concret, a la reivindicació cupaire que s'hauria d'haver produït abans, una situació que no era possible segons ha defensat la regidora d'Hisenda. «No ha estat fins al 2019», ha detallat, que l'escenari financer i pressupostari de l'Ajuntament de Reus han permès anar a buscar nous crèdits en millors condicions.

Finalment, Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha donat per bona la defensa que Andreu Martín ha fet de la situació assumint que «tenim una gran fira, de vegades les coses s'han de fer com s'han de fer, igual que tenim un gran hospital».

Imatge virtual del projecte original del complex poliesportiu
Les expectatives del projecte de la piscina coberta s'han acabat rebaixant | Ajuntament de Reus

La piscina coberta segueix endavant

La primera sessió extraordinària del ple també ha servit per donar llum verda a l'estudi de viabilitat del nou complex esportiu previst al costat del Pavelló Olímpic. Es tracta de la piscina coberta i centre de fitness presentat per part del govern.

Suposarà una inversió municipal d'1,4 milions d'euros acompanyada de 6,6 milions d'euros aportats per l'empresa privada que guanyi el futur concurs públic. A partir d'aquí, serà l'empresa qui gestioni l'equipament les pròximes dècades. Un model que el govern ha seguit defensant avui, de la mateixa manera que ha defensat que la situació de pandèmia no ha d'aturar tota la resta de projectes municipals.

El regidor d'Esports de Reus, Pep Cuerba, ha exposat que les mocions del PSC eren de caràcter polític i no tècnic, motiu pel qual s'han desestimat. També ha detallat que s'està treballant el plec de condicions i que, la previsió establerta és que la construcció de l'equipament duri un màxim de tres anys i la seva explotació, 35.

Meléndez, com ja havia fet durant el debat de l'aprovació definitiva dels pressupostos, ha insistit que «no ho veig viable» ni per la situació econòmica general ni pel que es preveu, ja que «no veig viable», apunta, que una empresa privada inverteixi els més de sis milions d'euros necessaris.

Tampoc veu viable que s'assoleixin les xifres necessàries que, tal com ha recordat, són aconseguir un mínim de «2.000 persones sòcies per subsistir quan hi ha clubs a la ciutat que, amb els mateixos preus, no en tenen ni mil». Sí que s'hi ha mostrat favorable Cs.

Segons la seva portaveu, consideren adequat construir aquest complex a la zona sud i també veuen amb bons ulls «la col·laboració publicoprivada» que s'esdevindrà amb aquest projecte. La CUP s'hi ha tornat a oposar perquè «és viure a anys llum de la realitat i no voler escoltar absolutament ningú i voler tornar a imposar una majoria absoluta a cop de martell»

«Un error gravíssim que acabarem pagant entre tots i totes», ha sentenciat Edgar Fernández. En la mateixa línia s'ha expressat el PSC per boca de la regidora Carmina Pozuelo, que també considera un error fer una inversió d'aquestes dimensions en les circumstàncies actuals de crisi social i econòmica.

Ha detallat, de fet, que un dels tècnics de l'àrea esportiva amb qui s'han reunit els ha deixat clar que la piscina coberta «s'ha fet així per voluntat política» i que «no s'han tingut en compte més opcions» com reclamaven grups com el mateix PSC o la CUP. «No pot ser que posis 1,4 milions d'euros, posis els terrenys, et quedis sense pistes per jugar i els beneficis vagin només a l'empresa privada», ha sentenciat.