Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona somrient amb ulleres i suèter marró fa un gest d'aprovació amb el polze cap amunt mentre una altra mà sosté diversos bitllets d'euro, amb monedes d'euro al fons.

Podries tenir 5.000 € i no ho sabies: la moneda que tots els col·leccionistes busquen

Revisa el teu moneder antic: aquesta pesseta del 1992 podria canviar del tot la teva vida

T'imagines trobar una moneda al fons d'un calaix i descobrir que val milers d'euros? Això és possible si tens encara una moneda de 5 pessetes de 1992.

I és que aquesta antiga pesseta, altament buscada per col·leccionistes, pot arribar a valer fins a 5.000 euros al mercat numismàtic.

Muntatge amb conjunt de monedes de 2 euros de fons i mans subjectant moneder amb bitllets d'euro
Guardes encara aquesta moneda de 5 pessetes? Pots tenir una gran suma de diners sense saber-ho | Claudiodivizia, Pexels

La moneda de 5 pessetes de 1992 que és una joia

Les pessetes, que van ser la moneda oficial d'Espanya fins a l'arribada de l'euro el 2002, encara desperten un gran interès entre els col·leccionistes.

En particular, la moneda de 5 pessetes de 1992 ha esdevingut un autèntic tresor. Aquesta moneda, emesa amb motiu de l'Expo de Sevilla i els Jocs Olímpics de Barcelona, té característiques úniques que la fan especialment valuosa.

El revers i l'anvers presenten motius d'aquestes celebracions, a més de la inscripció “1992” i “Espanya” i el valor de la moneda, de 5 pessetes. Les edicions en perfecte estat de conservació són les que arriben als preus més alts, arribant a vendre's fins a 5.000 euros en subhastes i vendes privades.

Moneda de 5 pessetes espanyoles sobre fons d'altres monedes.
Aquesta moneda pot assolir preus sorprenents al mercat de col·leccionistes | Pexels, Burst, Todo Colección

Què fa tan valuosa aquesta pesseta?

El valor de les monedes de col·lecció depèn de diversos factors: la raresa, l'estat de conservació i la demanda entre els col·leccionistes.

La moneda de 5 pessetes del 1992 és especialment rara perquè es van encunyar poques unitats en comparació amb altres edicions. A més, el fet que commemora esdeveniments tan significatius com l'Expo de Sevilla i els Jocs Olímpics de Barcelona augmenta el seu atractiu i el seu valor històric.

Com es pot saber si tens una moneda valuosa?

Si tens una moneda de 5 pessetes del 1992 a casa, és important que verifiquis el seu estat de conservació. Les monedes en estat impecable, sense signes de desgast ni esgarrapades, són les que tenen més valor.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de pessetes i al capdavant un home alegre
Paguen fins a 5.000 euros per la moneda de 5 pessetes de 1992 | Pixelshot, Getty Images Signature, JLGutiérrez

Pots acudir a un especialista en numismàtica per autenticar i valorar la teva moneda. Un cop confirmada la seva autenticitat, pots vendre-la a cases de subhastes, plataformes en línia com eBay o col·leccionistes privats.

La pesseta va ser la moneda de curs legal a Espanya des del 1868 fins al 2002, reemplaçant el ral de billó. Tot i que les dues monedes tenen el seu valor històric, la pesseta és més coneguda i utilitzada per generacions espanyoles.

No obstant això, al mercat de col·leccionistes, algunes pessetes, com la de 5 pessetes de 1992, poden superar en valor molts rals de billó a causa de la seva raresa i estat de conservació.