Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona amb expressió de sorpresa davant d'un fons de monedes i un cercle amb un signe d'interrogació.

Tens aquesta moneda espanyola? Ara es ven per milers d'euros

Aquesta antiga moneda espanyola podria estar amagada a casa teva i val una fortuna

Al món de la numismàtica, poques coses generen tant entusiasme com descobrir que una moneda antiga, oblidada en algun racó de la casa, pot tenir un valor inesperat.

Aquest és el cas d'un vell ral de 1843, una moneda espanyola que ara es ven per milers d'euros en subhastes i mercats especialitzats.

Un home amb barba i rellotge al canell es cobreix la boca amb la mà, amb un fons de monedes.
Reconeixes aquesta moneda? Si és així, estàs de sort | Getty Images, Cristalov, Getty Images Signature, JLGutiérrez

El ral de billó del 1843, una joia històrica

El ral de billó del 1843 és una moneda que desperta l'interès tant de col·leccionistes com d'inversors. Aquesta peça, encunyada durant el regnat d'Isabel II, es caracteritza pel seu disseny detallat i la història rica en canvis polítics i econòmics.

En alguns dels seus exemplars, a l'anvers de la moneda, podem veure el retrat de la jove reina Isabel II, mentre que el revers mostra l'escut d'Espanya, un símbol de la unitat nacional de l'època. Tot i això, altres monedes no mostren el tradicional escut, sinó que compten amb les armes índies.

Per què aquesta moneda val tant?

El valor d'aquesta moneda pot assolir els 3.000 euros, depenent del seu estat de conservació i raresa. Però, per què una moneda antiga pot valer tant? Hi ha diversos factors que influeixen en el preu.

Moneda antiga de 1812 amb el perfil d'un home a un costat i un escut a l'altre, sobre un fons d'altres monedes.
El ral de billó és una moneda molt valuosa actualment | Numismática Pliego, Beachboy

I és que no totes les monedes encunyades el 1843 han sobreviscut fins als nostres dies. Les que es troben en bon estat encara són més escasses.

A més, els col·leccionistes busquen peces úniques per completar les col·leccions, i estan disposats a pagar altes sumes per monedes ben conservades. Les monedes antigues expliquen històries d'èpoques passades, cosa que n'augmenta el valor històric i sentimental.

Quan parlem de monedes antigues a Espanya, és inevitable esmentar les pessetes, la moneda oficial abans de l'adopció de l'euro el 2002.

Fotomuntatge amb una imatge de fons de pessetes i al capdavant una dona sorpresa assenyalant
La pròxima vegada que revisis la vella caixa de monedes dels teus avis, presta atenció a les monedes antigues que trobis | Beachboy, Dean Drobot

Les pessetes tenen un valor nostàlgic i, en alguns casos, també un valor econòmic significatiu al mercat de col·leccionisme. Tot i això, hi ha diferències clau entre les pessetes i monedes més antigues com el ral de billó de 1843.

El ral de billó és molt més antic que les pessetes, cosa que li atorga un valor històric més gran. I, encara que algunes pessetes també poden ser rares, la circulació i producció massiva de pessetes al segle XX fa que siguin més comunes que les monedes del segle XIX.

D'altra banda, les tècniques d'encunyació han evolucionat, i les monedes antigues com el vell ral tenen un nivell de detall i art que les pessetes, i sobretot l'euro, no sempre igualen.

Com es pot saber si tens una moneda valuosa?

Si trobes una moneda antiga a casa teva, és crucial que l'examinis detingudament. Cerca detalls com l'any d'encunyació, l'estat de conservació i qualsevol marca especial que pugui augmentar-ne el valor. Tot i que, per a una avaluació precisa, el millor és acudir a un especialista en numismàtica.