En els darrers mesos creix la preocupació entre els veïns de Barcelona, ja que s’ha incrementat notablement el nombre d’agressions, robatoris amb violència, baralles i tirotejos, fins i tot les víctimes mortals, als carrers de la ciutat. Així, l’Ajuntament amb Ada Colau al capdavant i amb la col·laboració del PSC que gestiona el control de la Guàrdia Urbana s’han posat ferms en qüestió de Seguretat.
Els delinqüents actuen amb la policia al costat
Durant el primer semestre del 2019, els delictes a Barcelona han augmentat en un 9% i un 35% els robatoris amb violència als carrers, segons dades dels Mossos d’Esquadra. En aquest sentit, tant l’Ajuntament com la Generalitat volen tallar el problema d’arrel i per això van iniciar un dispositiu especial, incrementant el nombre d’agents policials als carrers de Barcelona, concretament a la zona d’oci del Port Olímpic. Tanmateix, la situació no estaria gaire controlada encara, ja que segons ‘ABC’, des de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana no han fet declaracions.
Per la seva part, un agent de la Policia Local si ha compartit la seva opinió: «En els meus tretze anys com a urbà, mai havia vist la ciutat així». A més, ha explicat que fa uns mesos que està en un mateix lloc del Raval i, de mitjana i només durant el seu torn, cada dia se li apropen tres o quatre persones per dir-li que els han robat. Fins i tot ha detallat que «a plena llum del dia, amb l’enrenou del barri, i estant nosaltres pràcticament al costat», un home va apunyalar diversos cops la seva dona en una perruqueria.
Però que s’incrementi a presència d’agents no soluciona el problema, encara que els ciutadans estiguin més tranquils. Un altre policia ha explicat que els delinqüents saben el que fan: «Coneixen els nostres horaris i ubicacions i veure com actuen ens genera molta impotència. El dolent no té per què saber on és la Policia, fa falta més investigació, més prevenció i més agents de paisà». I un altre guardià urbà ha criticat la solució imposada per l’Ajuntament: «No podem treballar posant pegats i tapant forats».
Mesures insuficients per frenar la inseguretat a Barcelona
Per altra banda, un Mosso d’Esquadra també té una visió similar que els guàrdies urbans: «Hem passat d’un model preventiu a anar en cotxe reaccionant als fets» i creu que els delinqüents «reben el missatge que a Barcelona tot s’hi val perquè arribem després». A més a més, també ha lamentat: «Tenim cada vegada més incidents amb armes blanques. Existeix un risc evident per la ciutadania, però també per nosaltres».
En aquest sentit, l’agent de la Guàrdia Urbana explica que «la seguretat ciutadana és cosa dels Mossos, però a vegades arriben abans que ells, per falta d’efectius o perquè simplement estan més a prop». Lamenten la manca d’efectius, però també han afirmat que augmentar la plantilla tampoc serà la solució dels problemes que afecten Barcelona: «Els 320 mossos que promet la Generalitat arribaran a l’octubre, però altres regions quedaran coixes».
A més, els mil urbans nous que hi haurà en quatre anys tampoc seran suficients, ja que pel camí se’n jubilaran 300: «Estem pagant la manca d’inversió dels darrers anys. I el pitjor és que encara no hem frenat la inseguretat».