Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb persona fent comptes i cercle vermell amb mà subjectant bitllets d'euro

Què és la regla 50/30/20 per estalviar moltíssims diners cada mes?

Aquest mètode pot ser molt útil per controlar les despeses i disposar de més estalvis

Moltes famílies pateixen per arribar a final de mes. El preu del menjar, el combustible o el lloguer suposa una despesa enorme, i estalviar es converteix en una utopia per a gran part dels ciutadans. Gairebé tots els ingressos se'n van a les factures, i l'alça dels preus ho complica tot encara més.

No obstant això, hi ha una estratègia senzilla que pot ser molt útil per guardar una mica de diners. Es tracta de la regla 50/30/20, i consisteix a dividir els ingressos mensuals en tres categories: necessitats primàries, capricis i estalvi per al futur.

Com funciona la regla 50/30/20?

En primer lloc, el 50% dels nostres ingressos es destina a l'alimentació, l'habitatge i el transport. Això inclou el pagament de la hipoteca o lloguer, l'aigua, el gas i la llum, el menjar o omplir el dipòsit de gasolina al teu vehicle particular. Per tant, el percentatge majoritari d'aquesta regla es destina a les necessitats més bàsiques.

El 30% dels ingressos s'assigna a despeses del dia a dia o puntuals que són prescindibles. Això inclou sortir a dinar o sopar, anar al cinema, al teatre, viatjar o comprar roba. Són despeses que t'ajuden a gaudir i a desconnectar del dia a dia.

Finalment, el 20% restant es reserva per estalviar. La idea és comptar amb uns diners acumulats per a emergències i intentar anar augmentant la quantitat amb el temps. Això es guarda en un compte d'estalvi, sigui per afrontar imprevistos o tenir capacitat econòmica per emprendre compres importants, com ara un habitatge o un cotxe nou.

Tot i això, per començar amb la regla 50/30/20 has de seguir una sèrie de passos. Primer, calcula els teus ingressos mensuals totals i resta les despeses relacionades amb la teva activitat professional i els impostos pagats. Després revisa la quantitat que et queda i classifica les despeses en una de les tres categories de la regla.

D'aquesta manera, sabràs on gastes més diners i en quines coses pots ajustar i reduir. Si menges fora molt sovint, podràs comprovar els diners que t'has deixat, i pensar si pots estalviar una mica més.

La regla 50/30/20 és una eina interessant per tenir control de les despeses. És possible que, de vegades, ens marxi una mica el cap i, amb aquest mètode, pots anar reservant una mica de diners mes a mes.