El president Quim Torra amb la consellera Alba Vergés discutint al Parlament de Catalunya

Un de cada 1.424 alumnes catalans es contagiarà de Covid-19 amb la tornada a l'escola

La incidència de la malaltia en cada zona determinarà la transmissió que tindrà lloc als centres educatius

El departament de Salut ha assegurat aquest dijous que, amb la tornada a l'escola a Catalunya, el pròxim dilluns 14 de setembre, es contagiaran de Covid-19 un nen de cada 1.424. En definitiva, això implica un volum molt gran de transmissió comunitària, tot i les mesures excepcionals d'higiene i prevenció anunciades pel departament d'Educació

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, així ho ha explicat en una compareixença pública al costat del coordinador de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz. «Com més alta és la taxa d'infecció en la comunitat, més probabilitat hi ha que hi hagi un cas», ha afegit Argimon, en referència a la incidència de la malaltia en cada territori, que serà clau per determinar el nombre de contagis. 

«No serà un curs normal», però el tancament de les escoles és l'última opció

«No serà un curs normal», ha reconegut el secretari de Salut Pública, que s'ha mostrat, no obstant això, confiat que «ens en sortirem col·lectivament». En la línia del conseller d'Educació, Josep Bargalló, Argimon ha insistit que «les escoles són llocs segurs», i que és molt important assegurar el dret a l'educació. «No té cap sentit tenir les botigues i restaurants oberts, i les escoles tancades», ha assenyalat Argimon. 

En aquest sentit, els centres educatius romandran oberts fins a l'últim moment, i el seu tancament serà la darrera decisió que prendran les autoritats, en els casos «més extrems». En cas que un grup lectiu hagi de fer quarantena per un positiu detectat entre els seus membres, els alumnes hauran de tornar a l'escola un cop passin els quinze dies de quarantena. 

La mascareta, obligatòria a partir dels 6 anys almenys les dues primeres setmanes

Recordem que ahir mateix el director de Centres Públics va avançar en una entrevista que la mascareta serà d'ús obligatori a partir dels 6 anys en totes les escoles i instituts de Catalunya, com a mínim les dues primeres setmanes.

La decisió, aprovada pel Procicat, està motivada en el fet que es barrejaran per primer cop milers d'alumnes que fins ara havien estat separats, i és a partir de les dues setmanes lectives que els grups s'estabilitzaran. De totes maneres, la incidència de la Covid-19 segons el territori determinarà si la mascareta continuarà més enllà de les primeres setmanes o no.