Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El ministeri de Sanitat finançarà un medicament per deixar de fumar

Es tracta d'una mesura que té lloc per primera vegada estatalment, ja que a Navarra ja està subvencionat
Segons estima l'INE, hi ha hagut un repunt del 2% en la xifra de fumadors a Espanya enguany | Cedida

 

El govern espanyol ha avançat que el Sistema Nacional de Salut avalarà un medicament per deixar de fumar, que podrà ser receptat en els centres d'atenció primària. El finançament del fàrmac beneficiarà, segons estimacions oficials, a 70.000 fumadors. Fins ara, Navarra era l'única comunitat espanyola que subvencionava la Vareniclina, amb la finalitat de deshabituar-ne el consum. En la mateixa línia, la consellera de Salut del govern foral, Santos Indurain, recorda que 6.000 persones van optar per aquest tractament en el primer any de vigència.

La dirigent ha explicat en una entrevista en la 'Cadena SER', paral·lelament, que l'avaluació va confirmar un terç d'èxit:  un 35% dels fumadors que van accedir al tractament no fumava després d'un any transcorregut. Segons assenyalen diferents experts, el grau d'eficàcia del fàrmac varia depenent, en part, de l'edat. Ara bé, fonts de Sanitat consideren que es tracta d'una mesura —encara que bona— insuficient, i lamenten una aturada des del 2010 en la lluita contra el tabac, que hauria de ser incessant.

Els e-cigs, perjudicials per a la salut 

María Luisa Carcedo, la ministra de Sanitat, admet la seva preocupació per l'ús de cigarrets electrònics i vapejadors. «El que ens trobem amb aquests nous productes del vapeig és que no estem només davant un mal a mitjà i llarg termini, com amb el tabac tradicional», ha declarat fent menció també al repunt que hi ha hagut en les xifres de fumadors en l'estat. I és que, segons determinen fonts de diferents instituts científics estatunidencs, la població jove està fent un ús habitual  d'aquest nou tipus de cigarrets,  provocant en ells pneumònies severes i fins i tot morts.

També et pot interessar...