Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
tabac platja

Nova mesura antitabac al Baix Empordà: sense tabac a les platges l'any 2020

No es plantegen sancions i s'hauria de debatre amb el sector turístic de les zones afectades | Ho volen començar a aplicar a partir del maig o juny del pròxim any
L'Ajuntament de Palafrugell ha decidit prendre la mesura per tal d'evitar més contaminació i, a més, per l'ambient familiar del seu caire de turisme | Cedida.

 

Les platges de Palafrugell, al Baix Empordà, seran lliures de fum a partir de l'estiu del pròxim estiu del 2020.  Així ho ha anunciat l'Ajuntament, després d'haver arribat a un acord entre els grups municipals ERC, Som Gent del Poble (SGdP) i JxCat que formen el govern.

El govern tripartit ha decidit començar un projecte per a convertir el litoral marítim de la seva ciutat en un espai sense fum. Segons ha fet públic el mateix Ajuntament, «l'objectiu principal d'aquesta iniciativa és conscienciar a la gent  de les problemàtiques que pot generar el tabac en un espai natural com el de primera línia de costa», a banda de millorar els hàbits dels visitants de les platges i evitar la contaminació.

Més municipis s'uniran a la iniciativa

En aquesta línia, l'Ajuntament començarà a debatre amb el sector turístic del poble per tal d'arribar a un acord  sobre com aplicar aquesta nova normativa, la qual es vol començar a dur a terme a partir de la pròxima temporada d'estiu. A més, a aquesta iniciativa s'hi plantegen afegir-s'hi Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu, a més de la resta de cales i platges de la mateixa zona.

tabac platja
Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu es podrien unir a aquesta iniciativa | Twitter (@guardiacivil)

 

Des del mateix consistori han volgut afegir que un dels motius principals és el tipus de turisme que reben al seu municipi, ja que es tracta, majoritàriament, de  famílies amb nens: «Tenint en compte que els visitants compten amb nuclis familiars on hi ha nens i nenes, es vol treballar més el fet de la conscienciació que no pas en la restricció i la sanció. Per aquest motiu, no es valora sancionar ni multar, però sí que es treballarà per tal que es normalitzi a les platges[...]el fet de no fumar i, paral·lelament hi hagi consciència de ser el màxim de curós amb el medi ambient i l'entorn».

Es tracta d'una iniciativa que ja s'ha aplicat de formes similars  en altres municipis. Un exemple és Lloret de Mar (la Selva), on a les seves platges s'hi van marcar unes zones lliures de fum. En el seu cas, fumar a la platja no implicaria una sanció directa, segons mana l'ordenança, però l'Ajuntament si pot imposar fins a 750 € de multa per una infracció d'incivisme si es llencen burilles a l'arena.

També et pot interessar...