Ruda: una planta màgica amb set virtuts

T'expliquem les propietats més interessants d'aquest vegetal, tant a nivell d'encanteris com dels seus usos medicinals

Antigament, els imperis van esbrinar que la ruda era una planta amb una diversitat de virtuts enorme. Un temps després, les bruixes van trobar-li propietats màgiques i se'n van servir per dur a terme encanteris ben diversos,  amb l'objectiu d'atraure la bona fortuna, l'amor o l'energia positiva. Actualment, es treu profit de les seves virtuts a nivell esotèric, medicinal i dins del món de la màgia. Tot seguit, te'n mostrem els principals beneficis.

Definició i trets principals

La planta perenne de la ruda forma part de la família de les aromàtiques, i es pot identificar fàcilment gràcies a les flors que té, d'una tonalitat verdosa-groguenca. Compta amb més d'una espècie reconeguda, però la que és més cèlebre és la que rep la denominació de ruda comú —amb el nom científic de 'ruta graveolens'—, i un dels trets més distintius d'aquesta planta és que és molt tòxica. A causa d'això, es recomana vigilar amb les dosis que se'n consumeixen.

Des de temps immemorials, però —com a mínim des de l'època de l'imperi romà—, la ruda es fa servir amb finalitats medicinals i màgiques. Diverses civilitzacions i imperis —els hebreus i els celtes o l'imperi egipci i el xinès, per exemple— també se'n van servir, perquè van veure que oferia una quantitat molt important de beneficis.

L'hàbitat predilecte de la ruda són les zones més aviat seques, i té una adaptabilitat bona al nostre clima, el mediterrani. D'aquesta manera, és un vegetal que es pot conrear sense cap problema en horts i també en jardins. N'hi ha de femella i de mascle: la primera s'ha de plantar a la banda dreta dels jardins i la segona, en canvi, s'ha de plantar a l'esquerra.

Avantatges de la ruda

El fet que diverses civilitzacions i imperis centressin la seva atenció en aquesta planta es relaciona amb l'enorme diversitat de virtuts que té i amb la quantitat immensa d'usos variats que pot oferir. 

Dins de l'àmbit terapèutic, aquest vegetal fa molt de temps que s'utilitza per aprimar-se, calmar l'ansietat i l'estrès, tonificar les artèries, mitigar el dolor i regular la regla i el trànsit intestinal. Cal anar amb compte, però, si no ens volem intoxicar: la ingesta de ruda hauria de controlar-se per evitar problemes. Tot i que tingui propietats d'allò més beneficioses, a l'hora de preparar-ne infusions no s'hauria de posar més d'una dotzena de fulles per cada litre d'aigua.

La idea que es té sobre els beneficis de la ruda ha fet que esdevingui igualment un amulet esotèric, carregat d'energies potents. A casa, serveix per mirar d'atraure l'energia positiva i d'oferir protecció als espais. S'aconsella tenir-ne sempre a mà allà on residim, per tal de poder treure profit dels seus canals d'energia. En qualsevol cas, es poden fer rituals si es desitja que els seus efectes siguin més poderosos.

De la mateixa manera, dins de l'àmbit de la màgia s'ha dut a terme el desenvolupament de diverses utilitats que varien des de les virtuts que té a nivell curatiu fins al fet d'atraure les coses bones i protegir les persones.

Usos i virtuts màgiques de la ruda

Tot seguit et proporcionem un recull de les virtuts de la ruda a nivell terapèutic, esotèric i màgic, que es relacionen amb ella des de temps remots i que actualment continuen vigents.

1. Virtuts màgiques de la ruda

Les virtuts d'aquesta planta a nivell màgic són molt variades i van en direccions molt diferents. En primer lloc, en destaca una que es vincula amb la protecció: el fet de dur una mica de ruda a sobre faria que, al voltant de la persona portadora, es formi un camp d'energia que la protegeix i repel·leix tant les maldiences com la gelosia i l'enveja de l'altra gent.

Igualment, s'ha instaurat la idea que és un vegetal que es relaciona amb l'atracció cap a nosaltres d'individus bons, especialment dins de l'àmbit de l'amor i de l'amistat. Sigui com sigui, els seus usos a nivell màgic són extremadament diversos i cobreixen temàtiques ben diferents, com ara l'atracció de l'amor, dels diners o d'un matrimoni ple de felicitat.

2. Amarratge d'amor amb l'ajuda de la ruda

Aquesta planta ancestral es fa servir per a l'elaboració d'encanteris que tenen la finalitat d'atraure l'amor. En cas que t'agradi algú i tinguis ganes que es fixi en tu, podries decantar-te per un bany de ruda amb oració: el requisit indispensable perquè surti bé és que sigui un divendres i que la lluna sigui creixent. A banda d'això, prèviament s'haurien de fer bullir diverses fulles de ruda en aigua i, a continuació, deixar-les que reposin.

Banya't amb sabó neutre i, després, renta't amb l'aigua de la ruda mentre dius les paraules següents: «Beneïda i poderosa ruda miraculosa que, a la Muntanya del Calvari, per les llàgrimes de Magdalena vas vessar, llàgrimes per a mi porta-me'n, rendit a —pronunciar el nom de la persona en qüestió».

També existeix la possibilitat de fer una combinació del bany de ruda amb alguna fulla diferent que contribueixi a l'atracció de l'amor, com ara el gessamí o el lligabosc. Només et caldrà disposar de 100 g de cadascuna de les herbes per a quatre litres d'aigua. Aquest procediment funciona de la mateixa manera que el que acabem d'explicar: ens caldrà fer que les plantes bullin i, després, banyar-nos-hi  al mateix temps que pronunciem les oracions de la ruda.

3. Control menstrual

Prendre infusions de ruda contribueix a la regulació menstrual, perquè afavoreix la regulació de les hormones femenines. Es tracta d'una planta idònia per a totes aquelles dones a les quals la regla els vingui tard o de manera poc regular, tot i que cal tenir en compte que en tots els casos s'ha de prendre seguint el consell d'un especialista i amb moderació. A banda, si ens trobéssim amb alguna problemàtica més seriosa, caldria que directament anéssim a veure el nostre ginecòleg.

Si vols preparar una de les infusions més habituals que es fan amb ruda, només et caldrà posar a bullir aigua en un recipient i introduir-hi un màxim de quatre fulles per cada litre de líquid. Aleshores, el temps d'ebullició hauria de rondar els deu minuts i, a continuació, caldrà que apaguis el foc i que deixis que tot reposi una estona. Un parell de dies abans del dia en què suposadament t'hauria de venir la regla, pots prendre la infusió un màxim de tres cops diaris. 

4. Interrupció de l'embaràs

La ruda és popular en gran mesura per les seves propietats abortives perquè, durant els tres mesos inicials de gestació, aquesta planta té una eficiència molt forta que incrementa el rec sanguini  de la matriu i fa que es contregui de manera important, cosa que pot donar pas a un avortament. Per tant, les embarassades no n'haurien de prendre.

Si volem preparar una infusió de ruda per utilitzar aquestes propietats, caldria seguir els passos que hem detallat al punt número 3. De la mateixa manera que en el punt anterior, en aquest cas també és més indicat, abans de prendre-la, rebre els consells d'una persona especialista.

Igualment, si volem potenciar les propietats abortives que té, algunes persones diuen que és més eficient ingerir-la juntament amb aspirines: a banda de prendre'n com a màxim tres tasses cada dia, s'hauria de combinar amb un parell o tres d'aspirines diàries, i l'efecte es notaria dins dels primers tres dies de prendre'ns aquesta combinació d'elements. Sigui com sigui, com que té un gust més aviat amarg, pot ser interessant prendre-la amb un toc de llimona, de canyella o d'alguna altra herba aromàtica. 

ATENCIÓ: hem volgut mostrar l'ús popular de la ruda amb finalitats únicament informatives. En qualsevol cas, no recomanem que es consumeixi si no és que un especialista ens ho aconsella, perquè si es pren de la manera que no toca pot tenir efectes que posin en risc la nostra salut.

5. Protegir casa nostra i fer-hi una bona neteja

Hem pogut constatar que aquesta planta té la capacitat de conferir protecció a la nostra casa, així com de fer venir les energies positives. Si volem recórrer a aquest ús de la ruda, resultarà més eficient que la planta que fem servir l'haguem collit del jardí d'algú altre, tot i que no està prohibit que ens servim de la nostra. En qualsevol cas, és més indicat que la plantació de la ruda s'hagi dut a terme en una època de calma, sense estrès, i en un moment en què no es tingui la menstruació.

Un cop obtenim la planta, la situarem dins de casa nostra per tal que ens ajudi a repel·lir els esperits nocius, per acabar amb les energies negatives i per prevenir qualsevol accident. A banda, l'olor particular d'aquest vegetal també serveix per repel·lir les plagues i, per això, pot ser molt indicada per conferir protecció dels estralls dels insectes al nostre jardí o hort.

6. Fer venir la prosperitat econòmica

Igualment, les virtuts de la ruda s'han fet servir des de temps immemorials per tal de fer venir la fortuna a les vides de la gent. Actualment, encara s'empra per tal de dur a terme encanteris destinats a demanar la prosperitat econòmica, i una de les maneres més eficients de fer-los és a través dels banys amb aquesta planta. Una mica més amunt hem explicat el procediment per tal de preparar un bany de ruda amb l'objectiu d'atraure l'amor, i aquest procediment és igualment eficient quan es vol fer venir la prosperitat econòmica a les nostres vides.

Per fer l'encanteri, hauràs de bullir primer l'aigua de ruda i, a continuació —quan s'hagi refredat una mica—, aboca-te-la per damunt del cap amb suavitat. De manera simultània, pronuncia aquestes paraules mentre t'orientes en direcció al lloc per on surt el sol: «Per aquest motiu, espero l'arribada del teu cop de mà mentre rego a la porta amb la teva aigua, amb la intenció que quedi oberta entre fortuna econòmica i amorosa. Et dono les gràcies de tot cor, planta poderosa, ruda que aporta fortuna i que ho pot canviar tot».

7. Virtuts a nivell medicinal

Tal com hem explicat, la planta de la ruda té un gran nombre de virtuts per al cos humà. Tot seguit, et revelem les utilitats més habituals que té a nivell medicinal, tot i que hem de recordar que, per fer-la servir, en tots els casos hauries de demanar consell a una persona especialista.

Beneficis dermatològics

Les grans propietats antifúngiques de l'oli de ruda fan que sigui una opció excel·lent per combatre els fongs. Igualment, ajuda a mitigar la coïssor, la picor i a hidratar la nostra pell. Dins de l'àmbit de l'estètica, a més, es tracta d'un producte molt beneficiós per conservar ben llisa la dermis i per aclarir-la.

Beneficis capil·lars

Utilitzada a nivell capil·lar, la ruda resulta molt beneficiosa per combatre els polls i la coïssor que podem experimentar a la zona del cuir cabellut. Igualment, contribueix a enfortir les arrels dels cabells, a fer que no ens caiguin i a fer-los brillar. 

Beneficis mentals

A nivell mental, la ruda consta de propietats molt interessants per lluitar contra l'estrès, perquè contribueix a la relaxació del sistema nerviós central de les persones. I no només això: gràcies a la seva virtut vinculada amb el control de crisis de tipus epilèptic i d'histerisme, constitueix un poderós sedant. El gran volum de neurotoxines que posseeix, a més, contribueix a fer que l'entumiment vagi més de pressa.

Beneficis circulatoris

Aquesta planta també serveix per a la tonificació arterial i per a l'estimulació de la circulació sanguínia, perquè fa que la sang circuli més bé pels diferents conductes de l'aparell circulatori. Gràcies a aquesta virtut, contribueix al bon equilibri de la salut a nivell cardiovascular, a la prevenció de les hemorràgies internes, a la prevenció de les varius i, a més, potencia que els edemes es vagin reduint.

Beneficis digestius

A nivell digestiu, la ruda també té un gran paper: durant la digestió, és de gran ajuda per a l'estómac i, a banda d'això, també contribueix a fer disminuir alguns problemes vinculats amb l'aparell digestiu com ara l'acidesa o els gasos. Per beneficiar-se d'aquesta virtut, és aconsellable beure una infusió feta amb ruda en el moment en què notem algun contratemps relacionat amb la digestió o en què som conscients que hem ingerit massa aliments.

Beneficis contra la inflamació

Les virtuts antiinflamatòries i analgèsiques de la ruda fan que sigui una planta idònia per tractar problemàtiques de l'estil de l'artritis i per combatre el dolor. Entre una i dues tasses d'infusió d'aquesta planta ens pot ser de gran ajuda a l'hora de calmar el dolor articular i de mitigar la rigidesa dels nostres músculs.

També et pot interessar...