Fotomuntatge persona sostenint un mòbil amb un cafè i una planta de fons i ampliació d'un correu fals

L'SMS que els Mossos d'Esquadra demanen no obrir: «Ignora'l i no en facis cas»

Si veieu un SMS o un correu sospitós, aneu amb compte: podria ser una estafa

Les noves tecnologies són molt útils en el nostre dia a dia i poden facilitar-nos la vida, sempre que en fem un ús correcte, és clar. Però dins d'aquest pla també hi ha delinqüents que ho veuen com una oportunitat perfecta per enganyar i estafar a les persones des dels seus mateixos dispositius. 

Així neixen els ciberdelinqüents, aquells que et poden robar diners o dades amb una simple enganyifa, utilitzant tècniques cada vegada més elaborades.

L'alerta dels Mossos

Els Mossos d'Esquadra són els encarregats de vetllar per la nostra seguretat, sigui a la vida real o quan estem en línia. És per això que han publicat a les seves xarxes un vídeo per a donar a conèixer una de les tècniques més eficients i recurrents dels estafadors per a robar a les seves víctimes.

En aquest cas, els Mossos parlen sobre el phishing. El phishing és un terme informàtic que fa referència a uns correus electrònics o SMS que envien per a suplantar la identitat d'una persona, companyia o organisme públic. 

D'aquesta manera, t'intenten sostraure informació personal i bancaria  un cop fas clic a l'enllaç o descarregues l'arxiu adjuntat al cos del missatge.

No cliqueu cap enllaç ni arxiu

Els Mossos informen que si ens arriba un SMS o correu electrònic d'una adreça desconeguda o estanya, per a res del món se'ls ha de facilitar cap mena d'informació personal ni bancària. A més, els enllaços i arxius s'han d'evitar clicar, ja que poden contenir algun virus que et sostragui la informació igualment.

Cal eliminar immediatament aquests correus sospitosos i protegir els comptes amb sistemes de doble verificació, així com els dispositius que s'utilitzen. 

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Precaució màxima a la xarxa

Qualsevol persona pot ser víctima de phising, fins i tot la gent més jove. Un dels grups de la població que és més vulnerable a aquesta forma d'estafa és la gent més gran o amb poc domini de les noves tecnologies. 

És per això que és molt important que tota la ciutadania sigui conscient dels mètodes que els ciberdelinqüents utilitzen per a robar informació delicada dels usuaris. 

Davant de qualsevol dubte, borreu el missatge i si creieu que heu sigut víctimes d'estafa, poseu-vos en contacte amb els Mossos d'Esquadra. Ells s'encarregaran de procedir amb la denúncia i d'ajudar a les persones afectades.