Durant els últims anys, s'ha anunciat el tancament de diversos negocis de 'tota la vida' del centre de Barcelona, com la camiseria Xancó o l'adrogueria Vinçon. Ara és el comiat del Samoa, l'emblemàtic restaurant que feia cantonada al Passeig de Gràcia des que va obrir les seves portes el 1962.
El turisme que gasta poc i l'encariment de les terrasses: dues causes del tancament del Samoa
La filla del fundador del Samoa, Laura González, lamenta que hi ha hagut diferents factors que han propiciat el tancament del restaurant, com per exemple el miratge del turisme. De la mateixa manera que van explicar els germans Amat, hereus de l'adrogueria Vinçon, González assegura que, encara que sembli que el turisme reparteix molts clients i diners a la ciutat, la realitat és que els visitants entren al restaurant i comparteixen una pizza entre dos en ple Passeig de Gràcia.
A més, també atribueix el tancament a altres causes, com la falta de talent dels cambrers per crear certa complicitat amb els clients o la disminució d'afluència al centre de Barcelona durant les protestes de l'octubre. González afegeix que altres perjudicis al negoci han estat l'encariment de les terrasses, tot i que no es tracta d'un augment desproporcionat, i les sancions que s'hi apliquen en cas que hi hagi una planta o una taula mal col·locada.
El restaurant Samoa va ser un dels primers a portar la cuina italiana a Catalunya
El tancament del Samoa és preocupant, ja que es tracta d'un dels locals pioners del Passeig de Gràcia i que va impulsar aquesta zona de la ciutat comtal. El seu fundador, Conceso González, a més de crear aquest restaurant emblemàtic, també va obrir altres locals innovadors a Barcelona: el Picadilly, el Tropeziens, el Plaza i el New Kansas. Portava a Catalunya l'ambient i la decoració dels locals que ell mateix visitava a Londres, Nova York i Roma i portava novetats com el sandvitx.
Als anys seixanta, el Passeig de Gràcia no era un carrer ni de luxe ni gaire important, a excepció de les sales de cinema i les seus bancàries. El Samoa, inaugurat el 1962, va portar als carrers de la ciutat la cuina italiana, llavors molt poc coneguda. A partir d'aquell moment, es va convertir un dels llocs emblemàtics tant per als barcelonins com per als turistes.
Ara, però, els negocis més antics de la ciutat tanquen les seves portes i obren pas a les botigues de roba de grans grups. Inditex, sobretot, és el vencedor del centre de Barcelona: quasi 1 de cada 10 botigues del Passeig de Gràcia són seves i gairebé un 20% de les del Portal de l'Àngel, també.