Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb expressió trista està superposat sobre una imatge d'una platja amb un para-sol i gandules.

Tens vacances al juliol? Compte perquè et pots endur una sorpresa amb el teu sou

Els experts recomanen estar sempre informat sobre les condicions salarials

Amb l'arribada de l'estiu, molts treballadors aprofiten el mes de juliol per prendre's unes merescudes vacances. No obstant això, hi ha certs aspectes econòmics que es poden passar per alt durant aquest període.

Un dels punts més importants a tenir en compte és que alguns plusos, com les dietes o els desplaçaments, poden no aplicar-se durant les vacances, cosa que pot afectar el salari percebut. Si ets dels afortunats que gaudeixen de les seves vacances al juliol, segueix llegint per estar al corrent de tot el que cal saber.

Persona amb maletí en un cercle vermell superposat a una imatge duna persona relaxant-se en una cadira de platja.
Si tens vacances aquest juliol, atent | Rido, Bebe Istrate's Images

Quins plusos no s'apliquen durant les vacances?

Durant el període de vacances, certs complements salarials que es perceben habitualment es poden deixar de pagar. Entre aquests hi ha les dietes i els plusos per desplaçament, que solen estar lligats a l'activitat laboral diària. Com que no estan en actiu, aquests complements no es consideren necessaris i, per tant, no s'abonen.

Els plusos per desplaçament s'atorguen per cobrir les despeses de transport que el treballador té a l'hora de desplaçar-se al lloc de feina. Durant les vacances, com que no ha necessitat aquests desplaçaments, el plus no s'abona, cosa que pot suposar una reducció en el salari percebut.

Les dietes són compensacions econòmiques per cobrir despeses de manutenció i allotjament quan el treballador s'ha de desplaçar per motius laborals. Com que estan de vacances, aquests desplaçaments no es produeixen, i les dietes també deixen d'abonar-se.

Persona treballant en un ordinador portàtil amb una imatge duna dona a la platja superposada.
Els diners extra de què gaudeixes tot l'any desapareixen a les vacances | Netfalls, Pexels, Bongkarn Thanyaki

Com afecta això el teu salari?

És important que els treballadors siguin conscients d'aquesta situació per evitar sorpreses a la seva nòmina. La manca d'aquests complements pot significar una reducció significativa al salari mensual durant el període de vacances.

Per a aquells que tenen aquests plusos com a part regular del seu salari, és essencial planificar i tenir en compte aquesta reducció per no tenir problemes financers.

Imagina't que el teu salari base és de 1.500 euros i, a més, reps 200 euros mensuals per desplaçament i 300 euros en dietes. Durant les vacances, aquests 500 euros addicionals no es pagarien, cosa que deixaria el teu salari en només 1.500 euros. Aquesta reducció pot ser significativa i és una cosa que no tots els treballadors tenen en compte a l'hora de planificar les seves finances.