La polèmica a les aules torna a estar servida. En una publicació a Twitter, el pare d'un alumne de 4t d'ESO ha compartit un test anomenat 'Test feixista: Ets fatxa?', que un dels professors del centre hauria compartir amb els seus alumnes.
No és la primera vegada que algú planteja aquestes premisses, i és que l'escriptor i filòsof italià Umberto Eco va ser qui va catalogar el feixisme basant-se en 14 característiques en una conferència que va oferir fa 25 anys a la Universitat de Columbia, a Nova York. Ara, aquesta llista ha estat la que aquest professor d'història de secundària hauria usat per fer un test als seus alumnes.
Només cal respondre sí o no
La prova consisteix en respondre sí o no a catorze pregutnes plantejades, entre les quals es pregunten coses com: «És imprescindible conservar les tradicions?», « El progrés té la culpa de molts dels problemes?», «Les persones dèbils entorpeixen la societat?». Però a més també hi ha altres preguntes sobre altres temes com: «El que és lògic i correcte és que els homes estiguin amb dones perquè així hoh a fet la naturalesa?» o «Val la pena morir per una causa?».
Estoy de una HOSTIA!! Llega mi hijo de 16 años del IES ARAMO (OVIEDO) con un test que le mandó hacer su profesor de historia, un TEST FASCISTA PARA SABER SI ES FACHA.. Marcando a crios de 15-16 años.Estoy alucinada! mejor se dedicaban a dar clase q tienen los crios como burros pic.twitter.com/te0cOfgmB3
— Bloom (@Bloom16720152) February 18, 2020
La conclusió final depèn del nombre 'sí' que hi hagi en les respostes, que serà el que determinarà la proximitat o allunyament de cadascú respecte a la ideologia totalitària. Els fets han tingut lloc a Oviedo, a l'Institut Aramo, on la direcció del centre s'ha compromès a adoptar les mesures oportunes i ha deixat el cas en mans de la Conselleria d'Educació.
Les respostes no s'han fet esperar
Les respostes a la publicació del pare criticant al professor no s'han fet esperar: «Que en una assignatura troncal pretenguin inculcar l'odi a qui pensa fora del pensament 'progre' és molt trist», escrivia una usuària, mentre un altre apuntava: «Aquests 14 punts són la descripció del moviment feixista de l'escriptor italià Umberto Eco. Si estaven en classe d'història amb el tema del feixisme... d'adoctrinament en té poc. Per al meu gust sol li sobra la paraula fatxa, que a Espanya té altres connotacions».
Esos 14 puntos son la descripción del movimiento fascista del escritor italiano Umberto Eco. Si estaban en clase de historia con el tema del fascismo... de adoptrinamiento tiene poco.
Para mi gusto solo le sobra la palabra facha, que en España tiene otras connotaciones.— Pablo Aramo (@pablo_aramo) February 20, 2020
Que en una asignatura troncal pretendan inculcar el odio al que piensa fuera del pensamiento progre es muy triste, de esto no nos salva ni el pin parental, por desgracia.
A parte de lo que ya enseñan en facultades de magisterio y másters para ejercer, tendrían que recalcar + https://t.co/AlG17nyfET— Cersei Lannister?? (@SofiaaAller) February 19, 2020
Fa poc es va fer viral un altre cas de respostes en un examen. En aquest cas va ser la resposta d’un nen en un examen d’anglès, qui havia d'escriure els verbs irregulars d’anglès i les seves traduccions, i les seves respostes eren inèdites.