Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb maleta oberta i dos cercles amb factures i bitllets d'euro

Molt de compte si t'ofereixen transport gratuït: és una estafa

Potser tu també hagis vist suposades promocions de transport gratis online: no caiguis, és una estafa

En els darrers temps, les estafes i estafes relacionades amb el transport públic a Espanya han augmentat considerablement. Ara que arriba l'estiu, sembla que els casos s'han incrementat i són força les víctimes.

En aquest cas, els ciberdelinqüents han trobat al phishing una eina eficaç per enganyar els usuaris de serveis de transport. El metro, Renfe i els autobusos són al punt de mira. Per això, has de conèixer com funcionen aquestes estafes i com et pots protegir.

Aquestes són les estafes més comunes en el transport públic

El phishing és una tècnica de ciberdelinqüència que cerca obtenir informació personal i financera de les víctimes. Els estafadors es fan passar per entitats legítimes, com ara empreses de transport, per enganyar els usuaris. Utilitzen correus electrònics, missatges de text i pàgines web falses per assolir el seu objectiu.

Imatge d'una targeta de transport amb un missatge que diu:
Aquest és un exemple de com funciona aquesta estafa | Maldita

A Espanya, els estafadors han centrat els seus esforços en serveis de transport com ara el metro, Renfe i autobusos. Aquest estiu, han aparegut per les xarxes socials suposades ofertes de targetes de transport per tan sols 2 euros.

Tot i això, com indiquen des de Maldita.es, això no és més que una estafa. Els delinqüents suplanten la identitat d'aquestes entitats per oferir promocions falses. En realitat, els dirigeixen a webs fraudulentes amb l'objectiu d'aconseguir-ne les dades.

Com identificar una estafa d'aquest tipus

Per protegir-vos d'aquestes estafes, és crucial saber com identificar-les. Aquí et deixem alguns consells:

  • Verifiqueu l'adreça de correu electrònic: les empreses legítimes utilitzen adreces de correu electrònic oficials. Si reps un correu d'una adreça sospitosa, no feu clic a cap enllaç.
  • No proporcioneu informació personal: les empreses de transport mai us demanaran informació personal o financera a través de correus electrònics o missatges de text.
  • Revisa l'URL: abans d'introduir qualsevol informació a una pàgina web, assegureu-vos que la URL sigui correcta. Les pàgines fraudulentes solen tenir adreces web lleugerament diferents de les oficials.
Imatge d'una oferta d'una targeta Metromadrid amb un preu reduït de 190€ a 2€, acompanyada d'un missatge que felicita el lector i explica que a causa de la pujada de tarifes als transports públics, Metro de Madrid regala una targeta per viatjar de franc durant 12 mesos en qualsevol vídeo de transport públic, i se sol·licita completar una enquesta per obtenir la targeta.
Els estafadors ofereixen targetes de transport gratuïtes o per 2 euros | Maldita

D'altra banda, si creus que has estat víctima d'una estafa, actua immediatament:

  • Contacta amb el teu banc: informa al teu banc sobre la situació perquè puguin prendre mesures i protegir el teu compte.
  • Canvieu les vostres contrasenyes: si proporcioneu informació personal, canvieu les vostres contrasenyes immediatament.
  • Denuncia l'estafa: informa les autoritats i l'empresa de transport sobre l'estafa. Això pot ajudar a prevenir que altres usuaris caiguin a la mateixa estafa.