Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Blanca Fernández

Un error de coordinació va endarrerir la troballa del cos de Blanca Fernández Ochoa almenys 3 dies

Un testimoni va donar informació vital el dia 1, però els investigadors no li van fer cas fins al dia 4

Delegada del Gobierno
La delegada del Govern, María Paz García Vera, en la roda de premsa que va oferir dimecres, després de la troballa del cos | Catalunya Diari

 

Les complicacions han estat factors molt importants en la recerca de Blanca Fernández Ochoa per la serra de Guadarrama. A més d'això,  la descoordinació entre els dos cossos de seguretat, Guàrdia Civil i Policia Nacional, hauria influenciat molt en els treballs per a trobar a l'exesportista, ja que es podria haver fet amb més velocitat. Mentre que la Guàrdia Civil buscava el cos, la Policia Nacional investigava què hauria pogut passar.

La primera notícia que van rebre els cossos de seguretat sobre la desaparició de Blanca va ser  gràcies a la seva filla: el dia 29 d'agost, va acudir a la comissaria de la Guàrdia Civil  a Las Rozas per tal de denunciar la desaparició de la seva mare, ja que no sabia res d'ella des de feia cinc dies. 

Primeres 'pèrdues de temps': massa derivacions del cas

La Guàrdia Civil, en rebre aquesta notícia,  va derivar la denúncia a la Policia Nacional del barri d'Aravaca, ja que és aquest cos el que se n'encarrega d'investigacions d'aquest caire. La Policia Nacional, només rebre l'avís, va començar amb la recerca de la medallista olímpica. Pocs dies després, es va trobar el cotxe de Blanca a l'aparcament de Las Dehesas, a Cercedilla, una demarcació de la qual se n'encarrega la Guàrdia Civil

Va ser a partir d'aquell moment que la Guàrdia Civil va començar amb les investigacions per la muntanya de la serra de Madrid  amb un gran desplegament, al qual també s'hi va sumar la Policia Nacional. Tot i això, segons ha pogut informar el Ministeri d'Interior, el cos de la Policia Nacional era l'encarregat del grup de recerca del dia en què es va trobar el cos, suposadament, de l'exesquiadora. 

Voluntarios buscando a Blanca
Imatge d'un operatiu de voluntaris durant les tasques de recerca| Catalunya Diari

 

Va trobar «per casualitat» el cos

Per altra banda, el Ministeri també ha apuntat a una informació que, segons sembla, la policia va passar per alt. Un veí de la zona va veure a Blanca el dia 24 o 25 d'agost, i va observar com es dirigia cap a la zona on seria trobada dies després sense vida. Tot i això, el Guàrdia Civil que va localitzar el cadàver que presumptament correspondria a la medallista, va assegurar que «no tenia ni idea d'aquella informació» i que va trobar «per casualitat» el suposat cos de l'exesquiadora. 

Tot i que aquests fets puguin semblar fruits d'una confusió, Alfredo Hernández, l'última persona que sembla que va veure a Blanca Fernández, està molt sorprès per com han tingut lloc els successos. Segons el que Hernández ha pogut explicar a 'El Mundo', quan ell es va assabentar que s'havia trobat el cotxe de l'esquiadora en aquell pàrquing,  va trucar immediatament a la Guàrdia Civil per a repetir la versió sobre la possible localització de Blanca. 

Assegura, però, que ningú va atendre al telèfon. Com a segona opció, es va posar en contacte amb la  Policia Local,  la qual sí que va prendre declaració del que Alfredo deia. Una estona més tard, la filla d'Alfredo, Jeni, va voler trucar a un amic seu que exerceix al cos policial municipal. «El meu amic em va dir que ens trucarien», va explicar Jeni a 'El Mundo'. 

«S'haurien estalviat la recerca»

Tot i això, ningú els va avisar de res. El dia 4 de setembre van tornar a trucar a la Policia, i en aquell moment es va iniciar el dispositiu de rescat on els Hernández havien indicat des d'un principi: la Peñota. Poca estona després «ens va trucar la Policia Nacional», segons relata Jeni. «S'haurien estalviat la recerca», ha sentenciat. 

Búsqueda Blanca Ochoa

Els desplegaments els duien a terme els agents de seguretat de diferents cossos i voluntaris| Catalunya Diari

 

L'alcalde de Cercedilla i màxim responsable de la Policia Local, Luis Miguel Peña, assegura que sí que van fer arribar la informació que Alfredo i Jeni havien donat a la Policia Nacional el mateix dia 1 de setembre. A més, també ha admès que van insistir amb la rellevància d'aquesta informació quan Jeni va tornar a trucar per segona vegada. 

Alhora, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil asseguren que no van conèixer aquesta informació fins al mateix dimecres 4 de setembre. A més, el cos de la benemèrita ha afegit que el seu agent va descobrir el seu cos «per casualitat», ja que el dia 1, quan es va rebre la informació per primera vegada, l'únic cos que estava de servei era la Policia Nacional i que, d'aquesta manera, ells no en sabien res.

També et pot interessar...