Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Donald Trump

Trump pretén retenir indefinidament els menors migrants modificant la llei

El govern dels Estats Units al·lega que la normativa actual, l'acord de Flores de 1997, està desfasat i no té en compte la immigració massiva de l'Amèrica Central
Milers de migrants de l'Amèrica Central són retinguts en gàbies als Estats Units
Milers de migrants de l'Amèrica Central són retinguts en gàbies als Estats Units | Cedida

 

El govern de Donald Trump va anunciar ahir dimecres, 21 d'agost, que  eliminarà el termini màxim de 20 dies de retenció de les famílies migrants. Aquesta norma comportarà que els centres d'internament puguin retenir els menors separats dels seus progenitors de manera indefinida mentre es duu a terme el procés judicial que decideix sobre els seus casos. 

Segons informa 'CCMA', la norma entrarà en vigor d'aquí a dos mesos i posarà fi al límit establert en 20 dies que es va fixar l'any 1997 amb l'acord de Flores. 

El govern estatunidenc al·lega que  l'acord de Flores està desfasat i «no té en compte el canvi massiu de la immigració cap a famílies i menors d'Amèrica Central» i, per aquest motiu, han efectuat el canvi. En la mateixa línia, Trump ha argumentat que la nova normativa té com a objectiu «protegir els menors» i, paral·lelament, assegura que es tracta d'«una necessitat humanitària urgent».

Les conseqüències del nou canvi lesgislatiu podrien ser molt greus per als menors retinguts
Les conseqüències del nou canvi legislatiu podrien ser molt greus per als menors retinguts | Cedida

 

El canvi podria tenir conseqüències greus per als menors

Diversos col·lectius defensors dels drets dels immigrants critiquen la mesura i consideren que pot comportar perjudicis físics i mentals greus als menors. Així mateix, Lee Jaffe, el president de l'Associació Psicoanalítica dels Estats Units, ha titllat la mesura i la gestió de Trump com a una «guerra psicològica» contra els migrants  lamentant els «abusos cruels» de l'Administració «amb l'objectiu de dissuadir-los».

D'altra banda, la subdirectora del Centre per la Justícia i el Dret Internacional, Marcela Martino, assegura que l'eliminació del termini màxim de 20 dies, en cas de retenir els menors indefinidament, podria comportar una violació sistemàtica de la legislació internacional vigent, ja que «els infants migrants no poden ser detinguts en cap concepte».

 

L'oposició i Mèxic esperen que la justícia anul·li la mesura 

El govern mexicà s'ha queixat de la iniciativa i no nega la possibilitat d'emprendre mesures judicials per evitar la seva materialització. En cas que aquesta entri en vigor, l'administració mexicana ha assegurat que vetllarà pels seus ciutadans i farà un seguiment per verificar que no es perjudica els migrants. El partit demòcrata, per la seva banda, en declaracions de Nancy Pelosi, espera que un jutge federal eviti l'entrada en vigor anul·lant el canvi legislatiu

També et pot interessar...