Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona amb les mans sobre la boca i monedes d?euro al fons.

Si veus aquestes sigles en una moneda espanyola, podries guanyar fins a 5.000 euros

Aquesta moneda d'1 pesseta de 1884 és una veritable troballa per a qualsevol col·leccionista

En el fascinant món de la numismàtica, algunes monedes poden assolir valors sorprenents al mercat. Aquest és el cas d'una moneda d'1 pesseta del 1884, que té la peculiaritat de portar les sigles MSM.

Aquest petit detall pot fer que el seu valor pugi fins als 5.000 euros, convertint aquesta moneda en una autèntica joia per als col·leccionistes.

Una dona amb expressió de sorpresa assenyala cap a banda i banda, amb un fons de monedes d'euro.
La seva raresa, història i el detall de les seves sigles la converteixen en una peça que pot arribar fins a 5.000 euros al mercat | Dean Drobot, Bilder von Boris Mayer

El valor de les sigles en una moneda d'1 pesseta

La moneda d'1 pesseta encunyada el 1884 durant el regnat d'Alfons XII és especialment cobejada a causa de les sigles MSM. Es tracta de les sigles corresponents als noms de Mauricio Morejón Bueno, Pablo de Sala Gabarrell i Ángel Mendoza Ordónez, les persones que es van encarregar en el seu moment de verificar la llei dels metalls.

Aquestes lletres, ubicades al revers de la moneda, fan referència a la seca de Madrid, indicant que va ser fabricada a la Casa de la Moneda de Madrid. Aquesta moneda té un disseny particular que inclou el retrat d'Alfons XII a l'anvers i l'escut d'Espanya al revers.

Aquestes monedes es caracteritzen per haver estat encunyades en quantitats limitades, cosa que augmenta la seva raresa i, per tant, el seu valor. A més, el seu estat de conservació és crucial per determinar-ne el preu final al mercat numismàtic. Aquelles monedes que estan en perfecte estat poden arribar a valer fins a 5.000 euros en subhastes i vendes privades.

Moneda antiga d'una pesseta espanyola del 1884 amb la imatge d'Alfons XII i l'escut d'Espanya.
Aquesta moneda d'1 pesseta és de les més valuoses | Subastas Cayón, Getty Images, sbossert

Què fa especial aquesta moneda?

L'atractiu de la moneda d'1 pesseta del 1884 no només resideix a les sigles MSM. El seu disseny detallat i la història darrere de la seva emissió també contribueixen al seu elevat valor.

La imatge d'Alfons XII, conegut com "el Pacificador", i els elements heràldics presents a la moneda són detalls que els col·leccionistes valoren altament. A més, la llegenda "Alfons XII per la gràcia de Déu" i l'any d'encunyació, 1884, afegeixen un toc d'autenticitat i història.

Al món de la numismàtica, els errors de fabricació o les edicions limitades són aspectes molt buscats. En el cas d'aquesta moneda, la seva escassetat i el fet que pertanyi a una època històrica important per a Espanya la converteixen en una peça molt desitjada. A més, les sigles MSM són un detall que només uns quants coneixen, cosa que augmenta la seva exclusivitat.

Imatge de fons de diverses monedes de pessetes i una altra d?un home amb gest sorprès i una altra d?una persona amb bitllets d?euros a les mans
Si tens la sort de tenir una d'aquestes monedes, assegura't de verificar-ne l'autenticitat | Getty Images, Billion Photos

Com determinar el valor de la teva moneda

Si tens una moneda d'1 pesseta del 1884 i vols saber si té les sigles MSM, primer hauràs de verificar el revers de la moneda. Les sigles solen estar ubicades a prop de l'escut d'armes.

Si confirmes que la teva moneda té aquestes lletres, el pas següent és avaluar-ne l'estat de conservació. Les monedes en millor estat, sense desgast significatiu i amb els detalls ben definits, són les que arriben als preus més alts.

Per obtenir una taxació precisa, és ideal acudir a un expert en numismàtica o a una casa de subhastes especialitzada. Aquests professionals et podran donar una valoració exacta i assessorar-te sobre el millor moment per vendre la teva moneda.