Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

El sanitari espanyol que va rebre la vacuna de la Covid-19 assegura que l'aturada «és normal»

Joan Pons ha recordat que tan sols un voluntari ha notificat un problema, i «la seguretat va per sobre de qualsevol cosa»

La notícia que ha marcat el dia ha estat, sens dubte, el fet que la farmacèutica Astrazeneca, l'encarregada de produir la vacuna contra la Covid-19 de la Universitat d'Oxford, hagi interromput temporalment els seus assajos en humans, per l'aparició d'una «malaltia potencialment inexplicable». Recordem que aquesta vacuna, una de les més prometedores, havia estat adquirida de manera centralitzada per la Unió Europea, i Espanya esperava tenir almenys 3 milions de dosis a finals d'any. 

El sanitari Joan Pons demana tranquil·litat davant l'aturada dels assajos

Ara bé, tot i l'alarma inicial, sembla que no es tracta d'una notícia que tanca la porta a una vacunació el mes de desembre. Segons ha explicat a 'La Vanguardia' el sanitari espanyol Joan Pons, un dels 10.260 voluntaris que van rebre la vacuna el mes de juny, hem de mantenir la calma. En aquest sentit, Pons ha explicat que, ara per ara, no ha rebut cap notificació de la farmacèutica per informar sobre possibles canvis en els assajos, i ha confirmat que el problema sorgit entra en la normalitat dels assajos clínics. 

«Fins que no s'aclareixin les coses és normal aturar-se», ha insistit el sanitari, que ha recordat que no hi ha cap indici que relacioni la malaltia detectada en el voluntari amb la vacuna. De fet, persones amb problemes de salut anteriors també han estat vacunats, per veure com reacciona el seu cos. «No ens hem d'alarmar, hem d'esperar», ha insistit Pons. 

Es va oferir voluntari per «aportar un gra de sorra» a la lluita contra la pandèmia

Recordem que Pons, que fa ja vint anys que viu al Regne Unit, va rebre l'any 2018 la distinció d'«infermer britànic de l'any», i actualment forma part de l'equip directiu de l'Hospital Universitari de Sheffield. El motiu que va donar per oferir-se com a voluntari per als assajos de la vacuna contra la Covid-19 va ser molt simple: fer una passa endavant.

«Podia fer dues coses: seure i esperar o fer un pas endavant i fer el que crec que he de fer. Volia aportar un gra de sorra, va en el meu ADN», va assegurar ara fa unes setmanes. Ell no ha tingut cap efecte advers després de rebre la vacuna, tret d'«una mica de cansament i una mica de dolor» a la zona de la punxada. Toca esperar, doncs, a veure com evolucionen les coses, i si finalment rebrem la vacuna en el termini anunciat.