Gairebé 800.000 catalans han deixat de comprar medicaments per problemes econòmics

Un informe mostra que la precarietat laboral i el preu de l'habitatge són les principals causes de la pujada de la pobresa severa a Catalunya
Farmaceutica | Cedida

 

Un 10% de la població catalana, unes 780.000 persones, van deixar de comprar medicaments i de seguir tractaments l'any 2018 a causa dels problemes econòmics que sofrien. També l'elevat preu de l'habitatge ha portat a viure en situació de pobresa severa a gairebé un milió d'habitants a Catalunya. Es tracten de les dades que ha presentat aquesta setmana la fundació Foessa en l'Informe d'Exclusió i Desenvolupament Social a Catalunya, tercer informe autonòmic que surt a la llum, després del de Castella-la Manxa i Aragó.

 

L'informe, que mostra la situació d'exclusió social que sofreixen milers de persones i famílies a Catalunya, s'ha realitzat a partir de més de 13.000 visites presencials a domicili de tota la comunitat autònoma. El president de Cáritas Catalunya, Francesc Roig, ha manifestat la necessitat d'aquests informes, per tal de sensibilitzar i conscienciar. «La fragmentació social està tenint lloc a costa del debilitament dels drets socials, i és necessari que les administracions públiques apliquin mesures urgents per fer-hi front», ha indicat Roig.

 

El 4% dels catalans té por que el facin fora de casa

Es mostra que des de 2013 la pobresa severa no ha deixat de créixer a Catalunya, i que la mitjana és bastant superior a la de tot l'Estat. Segons Roig, en els últims cinc anys, l'eix Mediterrani-Sud s'ha convertit en la zona amb més risc d'exclusió social per les retallades en serveis públics fonamentals, com poden ser l'educació o la sanitat.

 

Segons el responsable de l'equip d'estudis de Cáritas, Raúl Flores, la precarietat laboral i el preu de l'habitatge són les principals causes de la pujada de la pobresa severa a Catalunya. Pel que fa a l'habitatge, l'exclusió residencial afecta a 3 de cada 10 persones, i unes 944.000 persones estan condemnades a viure en condicions de pobresa severa per les despeses d'habitatge i subministraments. A més, el 4% dels catalans (300.000 persones), viuen amb por de si els faran fora de casa.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

Dificultats per accedir a medicaments

També han incidit en les conseqüències que provoca l'exclusió social en la salut de les persones, afirmant que la pobresa augmenta les dificultats per a accedir a medicaments, a serveis sociosanitaris o a un règim adequat d'alimentació. «Prop d'un 4% de les persones viuen en llars sense accés a una alimentació bàsica, i 780.000 persones (un 10% de la població) han deixat de comprar medicines i seguir tractaments per problemes econòmics», apunta Míriam Feu, representant de la Comissió d'Acció Social de Càritas Catalunya.

 

 

Davant aquesta situació, els representants de Càritas a Catalunya han demanat garantir el dret a un habitatge digne, definir plans d'ocupació específics per als col·lectius més vulnerables, revisar la implementació de la renda garantida de ciutadania i una millor redistribució de la despesa social.

 

També et pot interessar...