Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Es posa en dubte l'eficàcia dels antidepressius

Així ho han constatat uns científics de Dinamarca

Al món són uns 350 milions de persones les que pateixen depressió | Arxiu

 

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), al món són uns 350 milions de persones les que pateixen depressió: segons els seus càlculs (DHD), 48 de cada 1.000 habitants pateixen aquesta malaltia. És per aquest motiu que  els antidepressius també s'estan disparant en vendes tant a Europa com als Estats Units.

Espanya és un dels països on més ha augmentat el percentatge de malalts en els últims anys: és el sisè país amb més persones afectades de l'OCDE, rànquing que lidera Islàndia. Cada vegada es prescriuen amb més freqüència, però el cert és que en la comunitat científica hi ha una certa discrepància sobre l'eficàcia d'aquests fàrmacs.

Primer treball amb metodologies dubtoses

L'últim estudi publicat sobre aquest tema és una metanàlisi que ha elaborat el 'Nordic Cochrane Centre' de Dinamarca. Aquest treball ha conclòs, sorprenentment, que l'eficàcia dels antidepressius no es pot demostrar. Aquesta anàlisi, publicat al 'BMJ Open',  és una resposta a una investigació que va recollir 'The Lancet'  al mes de febrer de l'any 2018. En aquesta  primera investigació, es va fer una comparació dels efectes que tenien 21 antidepressius diferents.

A partir de l'estudi, el qual es va realitzar a partir de 522 assajos diferents i 116.477 participants, els científics van concloure que tots els antidepressius van ser més eficaços que el placebo en adults amb trastorn depressiu major.

No es pot assegurar que els antidepressius funcionin, però hi ha evidències que encara no són sòlides | Arxiu

 

Però, el segon article del 'BMJ Open' posa en dubte alguns aspectes del primer estudi, i un dels primers fets que es qüestiona és que els individus estudiats sabien en quin grup experimental estaven – en els antidepressius o en el placebo –, a banda que l'observació va ser de molt poca durada i no es pot aplicar a persones que prenen aquesta medicació durant anys. Per últim, també van denunciar que en el primer estudi no es va especificar quina va ser la metodologia en algunes proves i que, per tant, posaven en dubte la seva rigorositat.

En conclusió,  l'estudi del 'BMJ Open' no va poder assegurar que els antidepressius funcionin, però sí que afirmen que hi ha una evidència que encara no és prou sòlida. Alhora, demanen més estudis, però que siguin més amplis i llargs.

A Catalunya, 2 de cada 10 persones són depressives

A Catalunya l'any 2017, el Departament de Salut va publicar en el seu Informe de Salut de Catalunya anual que, en població a partir dels 15 anys,  un 19,8% de les dones declara tenir ansietat o depressió, gairebé el doble que els homes, amb un 10,3%. A més, les persones que es troben en classes socials més desfavorides, o persones amb estudis primaris o sense estudis pateixen problemes d'ansietat o depressió en un percentatge més alt.

També et pot interessar...