Sant Joan, l'esdeveniment més especial a la Casa Reial que es va deixar de celebrar

El rei emèrit organitzava festes d'entre 3.000 i 4.000 convidats, on s'ajuntaven les personalitats més importants de l'època
El Sant de Joan Carles era un gran esdeveniment
El Sant de Joan Carles era un gran esdeveniment | EFE

El dia 24 de juny era un dels dies més importants de l'any per la Família Reial. Fa uns quants anys, els borbons celebraven el Sant Joan com un dels esdeveniments socials per excel·lència, en què es reunia tota la jet de la capital. Fins i tot, es convertia en un dia més especial que l'aniversari, tenint en compte la tradició catòlica.

 

Durant una època, concretament fins que va Felip VI es va proclamar rei, la monarquia convidava més de 4.000 persones a compartir el dia del sant de Joan Carles I, als jardins del Campo del Moro al Palacio Real. Amb l'arribada del nou rei la tradició ha finalitzat, tal com informa 'El Mundo'. Tant és així, que molts ignoren que el dia del sant de Felip és el 3 de maig, dia de Sant Felip apòstol.

 

L'esdeveniment més important de l'any

La tradició la va iniciar Joan Carles I, un 24 de juny de 1978. Al rei Joan Carles li encantava celebrar amb magnificència els esdeveniments, però el dia de Sant Joan era el seu favorit. Com a gest cap als seus amics, família, i als madrilenys de més prestigi, Joan Carles va obrir els espectaculars jardins del Campo del Moro, després que haguessin estat tancats durant els anys de franquisme.

 

Polítics, militars, banquers, Família Reial, periodistes, intel·lectuals, artistes, toreros i esportistes. Entre 3.000 i 4.000 persones s'ajuntaven a les grans festes del rei. Segons 'ElMundo', es tractaven de trobades especials, molt esperades per a molts, ja que servien «per fer contactes, tripijocs polítics i fins i tot robar algun petó a la llum de la lluna».

 

La Família Reial, celebrant Sant Joan l'any 1997
La Família Reial, celebrant Sant Joan l'any 1997 | EFE

 

 

Anys 90, el final de la tradició

A principis dels anys 90, el sant del rei havia derivat a «una fira de vanitats». L'evolució cap a pitjor de l'esdeveniment, sumada a les creixents crítiques que rebia l'acte, van portar a suspendre la celebració l'any 1992, amb l'argument que «no es volia recarregar més l'agenda», desbordada aquell any per coincidir amb l'Expo de Sevilla.

 

Però a partir de llavors ja res tornaria a ser com abans. Després de la mort del pare de Joan Carles, Joan de Borbó, l'abril de 1993, la festa del Campo del Moro es va substituir per una recepció seriosa al palau de la Zarzuela, amb les altes autoritats de l'Estat i familiars. Aquest nou esdeveniment ja no superava el centenar de convidats.

 

L'any 2010, l'acte es va suspendre definitivament, després d'un accident on van morir una desena de joves a Castelldefels. Finalment, la Família Reial va deixar de celebrar el dia de Sant Joan públicament.

 

També et pot interessar...

 

 Comentaris

envia el comentari