Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El rey emérito Don Juan Carlos y su nieta Leonor

Joan Carles no se'n cansa: la nova polèmica que li han destapat avui

La investigació sobre l'origen de la seva fortuna ha tret a la llum els moviments realitzats entre 2008 i 2012

El rei emèrit rei Joan Carles i la seva néta Elionor
Joan Carles repartia els diners entre la família per a regals, viatges, consumicions i capricis | Catalunya Diari

A l'espera que avancin les investigacions i els jutges determinin algun dia la veritat de l'origen de la fortuna de Joan Carles, una cosa és cent per cent segur: el rei emèrit ha tingut una vida amb magnificència. L'última notícia que s'acaba de conèixer té a veure amb el dineral que treia cada mes del seu compte secret a Suïssa.

En ple escàndol per la presumpta comissió de 64,8 milions d'euros que la família reial de l'Aràbia Saudita va regalar al rei espanyol per la llicència de construcció de l'AVE a la Meca, ara s'ha sabut que Joan Carles treia més de 100.000 euros mensuals de Lucum Foundation, la societat panamenya que va crear per no declarar la seva fortuna a Hisenda.

La notícia ha saltat després de conèixer els moviments d'aquest dipòsit en operacions que es van dur a terme entre 2008 i 2012. El rei va usar els diners per sufragar despeses no declarades de tota la Família Reial.

Només unes setmanes després de l'ingrés que va fer el rei Abdul·là en el compte 505.523 del banc Mirabaud, el 8 d'agost de 2008, es va registrar la primera sortida de diners per pagar els honoraris dels gestors suïssos als quals el rei va recórrer per camuflar la seva fortuna en una estructura offshore panamenya.

Després el rei va començar a retirar els seus fons de manera periòdica. El 12 de gener de 2009 va treure 207.000 euros per fer front a les seves despeses personals, i l'11 de març de 2009 van sortir 299.960 amb el mateix concepte. El 17 de juny Joan Carles va treure 209.000 euros més.

Durant els anys següents es va mantenir aquesta dinàmica sense que els diners fossin declarats a Hisenda i amb un únic ingrés addicional, el dels 1,9 milions de dòlars, regal de la Casa Reial de Bahrain. Una vegada que l'antic cap de l'Estat treia els diners, els repartia entre la família per a regals, viatges, consumicions i capricis diversos.

1,5 milions en un any

Criden l'atenció els moviments del compte de l'any 2010. El 2 de febrer van sortir 250.000 euros, segons consta en un document signat de pròpia mà pel mateix Joan Carles. Dos mesos després va agafar uns altres 250.000, i el mateix va passar el 14 de juny. El 27 d'octubre es van produir dos reintegraments, un de 200.000 euros i un altre de 50.000 euros.

Cinc setmanes després, Joan Carles va reclamar 200.000 euros, i el 16 de desembre, vuit dies abans del discurs de Nadal, va treure 388.000 francs suïssos —303.000 euros— de l'oficina del banc Mirabaud, a Ginebra. Només el 2010, el llavors cap de l'Estat a Espanya va disposar d'1,5 milions d'euros opacs: 125.000 euros mensuals.

Cal recordar que aquell any el rei va rebre 140.000 de la dotació que li van assignar els pressupostos generals de l'estat. Fins al 2014 el rei va seguir tirant de les transferències de l'Aràbia Saudita i Bahrain. Després de l'accident de Botswana, el banc va traslladar a Joan Carles I la seva incomoditat per l'existència d'aquest compte.

És llavors quan el Borbó va optar per traslladar els aproximadament 60 milions d'euros que quedaven en l'entitat a la seva llavors parella, Corinna Larsen, en concepte de donació. Després, els seus gestors van tancar el dipòsit i van dissoldre la societat Lucum Foundation.

El rei no va tornar a tenir notícies del compte fins a l'estiu de 2018, quan el fiscal de Ginebra, Yves Bertossa, va obrir una investigació davant la sospita que aquest havia usat el sistema financer suís per blanquejar la fortuna rebuda per les comissions pel projecte de l'AVE a la Meca. A partir d'aquí s'han obtingut els moviments de diners en el seu compte.