Tutankamon és un nom que es relaciona amb l'antic Egipte, i molta gent ha sentit a parlar de la seva coneguda màscara o de la seva maledicció. Sense cap mena de dubte, la seva figura és ben enigmàtica, i no se saben gaire coses al voltant del seu regnat. La descoberta de la seva tomba, situada a la Vall dels Reis, va ser l'esdeveniment que va catapultar-lo a la fama, perquè Howard Carter juntament amb Lord Carnavon, que era el seu patrocinador, se'l van trobar gairebé intacte l'any 1922, amb diversos tresors fascinants.
Tutankamon: qui va ser realment?
Nascut l'any 1345 abans de Crist i mort l'any 1327 abans de Crist, Tutankamon va ser un faraó egipci de la Dinastia XVIII que va succeir al tron el seu pare, Akhenaton. Va començar a regnar quan només tenia vuit anys i fins al moment de la seva mort, amb divuit anys. La pau, sota el seu regnat, va arribar a Egipte mentre també tenia lloc la restauració de l'adoració cap a Amon, que Akhenaton havia deixat de banda. Igualment, la ciutat sagrada d'Amon, que era Tebes, va esdevenir capital d'Egipte altre cop.
En el moment en què Tutankamon va arribar al tron pels volts de l'any 1336 a. C., Egipte patia diversos trastorns de caire religiós originats a causa de la reforma que havia instaurat el pare del faraó, Akhenaton o Amenhotep IV, que volia reemplaçar l'adoració als déus antics pel culte a la divinitat Aton, el disc solar.
Akhenaton, instal·lat a la seva capital nova a Amarna, es troba en una situació d'aïllament pel que fa al seu propi poble i no li resulta gens fàcil convèncer els habitants d'Egipte per tal que duguin a terme la conversió cap a aquesta religió solar nova i monoteista. Durant la darrera època del seu regnat, Akhenaton pateix una radicalització i augmenten considerablement les persecucions en contra dels sacerdots i de les representacions de les divinitats antigues. Com que amb Nefertiti no va poder engendrar un fill de sexe masculí, va contraure matrimoni amb la seva germana, amb la qual segurament va ser pare de Tutankamon. Sigui com sigui, hi ha diversos historiadors que afirmen rotundament que Tutankamon és el fill de Nefertiti.
De quina manera va regnar Tutankamon
L'última etapa del regnat d'Akhenaton es veu marcada per una epidèmia molt peculiar que causa estralls dins de la família reial i que provoca que tres de les filles del faraó morin, així com la seva pròpia mare, tres filles seves i Nefertiti, la seva dona. Fins i tot Akhenaton desapareix. Meritaton, que va estar casada amb Akhenaton durant un lapse de temps curt, assoleix el poder al llarg d'uns quants anys i, aleshores, Tutankamon aconsegueix arribar al tron. Com que és molt jove, els seus ministres i successors principals, Horemheb i Ay, són els encarregats d'exercir realment el poder.
El seu seguici, per tal de refermar la seva legitimitat, fa casar-lo ben de pressa amb una de les seves germanes que no ha mort i du a terme la proclamació del retorn al politeisme. Igualment, fa un rescat de les referències al culte antic a través del qual, entre altres coses, es deleix amb els déus i fa servir les corones. L'ordre antic queda restaurat de manera ferma i, per tal d'assolir la calma i la pacificació, Tutankamon i les persones del seu entorn decideixen restaurar els monuments que van patir els abusos d'Akhenaton.
Com va ser la mort de Tutankamon? On el van enterrar?
Tal com ens ho posa de manifest una quantitat de bastons poc usual i un conjunt d'articles de farmàcia que es van descobrir a la tomba de Tutankamon, la seva salut podria haver estat fràgil durant els darrers temps en què va viure. Alguns estudis que s'han dut a terme fa poc, de fet, ens parlen d'una possible malària vinculada amb una malaltia genètica dels ossos. La pregunta típica de l'edat que tenia el faraó Tutankamon quan va morir l'hem respost ja: tenia divuit anys i, segurament, no va poder posar-se a exercir el poder.
Els seus successors, de fet, van anar realment amb compte per tal d'esborrar qualsevol menció i representació on es veiés el fill i el pare, únicament per tal de garantir que no quedava cap rastre del faraó tan odiat i del seu hereu, ben fràgil. Ho van assolir amb molt d'èxit fins al moment en què, després d'investigar durant diversos anys, l'arqueòleg britànic Howard Carter va fer la troballa de la volta de Tutankamon, en concret el dia 4 de novembre de l'any 1922, ben a prop de Luxor, a la zona que rep el nom de la Vall dels Reis. De manera miraculosa, la tomba hauria pogut quedar al marge dels estralls dels saquejadors, tot i que hauria rebut una visita fugaç pocs instants després que tingués lloc l'enterrament de Tutankamon.
La maledicció de Tutankamon és real?
L'any 1920, un empresari anglès d'allò més ric anomenat Lord Carnavon i enamorat del món de l'antic Egipte aconsegueix els diners necessaris per posar en marxa unes excavacions a la zona de la Vall dels Reis i contracta els serveis de Howard Carter, un cèlebre egiptòleg que certifica que fins al moment no s'ha dut a terme la descoberta de tombes inviolables.
Un parell d'any després, el 1922, de manera accidental un treballador s'adona que hi ha diverses passes que passen sota l'entrada de la tomba del faraó Ramsès V. Howard Carter està del tot emocionat i, després de dur a terme la neteja de diverses runes, aconsegueix arribar a una porta que està segellada: la tomba del faraó Tutankamon.
Hi ha diversos treballadors que afirmen que, en aquell moment, van poder llegir que a la porta principal de la tomba hi havia una frase: «La mort es dedicarà a tocar amb les seves ales a tothom qui es dediqui a molestar el Faraó». Aquestes paraules, de fet, s'han considerat els orígens de la coneguda i temuda maledicció de Tutankamon.
Després que es produís el descobriment de la tomba, Carter tenia un gos caniche que acaba de manera tràgica: una cobra el devora, un fet si més no curiós perquè es tracta d'uns rèptils poc freqüents a Egipte. Igualment, al cap d'uns mesos del descobriment, Lord Carnavon va traspassar a l'hospital del Caire després que un mosquit el piqués.
A més, després de la troballa de la tomba també es van produir algunes altres morts difícils d'explicar o prematures, com la del germà de Lord Carnavon, anomenat Aubrey Herbert, o bé la del secretari de Carter, a banda d'altres investigadors i familiars que van veure la tomba del faraó de ben a prop. Un total de disset individus van perdre la vida després d'haver mantingut alguna mena de contacte amb el lloc on reposaven les restes de l'enigmàtic faraó Tutankamon.
Clarament, aquestes defuncions que es van produir en un lapse de temps més aviat curt resulten d'allò més peculiars, i la possibilitat d'una maledicció que causaria estralls entre les persones que gosen saquejar l'indret on descansen les restes del rei adquireix una magnitud sense precedents dins de la història arqueològica.
La màscara del faraó Tutankamon
Sempre que ens ve al cap l'antic Egipte, evoquem les piràmides i la coneguda màscara funerària del faraó Tutankamon, que ha esdevingut tot un símbol d'aquesta època de la història, també per als habitants d'Egipte.
Consta d'uns trets que fan que no sigui una màscara igual que la resta, perquè està feta amb una desena de quilos d'or que tenen incrustacions de cornalina, lapislàtzuli i d'altres pedres precioses. De fet, sobresurt el fet que aquesta màscara aconsegueix congelar els trets d'un rei que s'acaba morint amb disset anys: un rostre bell que passarà a la posteritat, tot i que hi ha diversos autors que apunten al fet que en aquesta màscara se l'hauria idealitzat i en realitat no hauria gaudit de tanta bellesa. Sigui com sigui, la màscara està en exhibició permanent al Museu Egipci del Caire.