El motiu pel qual Joan Carles I no va permetre que Elena fos reina

Surt a la llum el motiu pel qual Joan Carles I va destronar a la seva pròpia filla en favor de Felip

Imatge de la infanta Elena
La infanta Elena no va poder regnar per culpa del seu pare | Catalunya Diari

Aquests dies la Casa Reial està més d'actualitat que mai. Aquesta mateixa setmana, el rei emèrit anunciava que se'n va d'Espanya, una decisió que l'han obligat a prendre a contracor per protegir així la monarquia, expulsant-lo de la Zarzuela, la qual ha estat sempre la seva casa, i d'Espanya el seu país.

És per aquest motiu que, alhora que la gent intenta esbrinar quin és el vertader parador del rei emèrit i quines són les seves intencions de cara a un futur: Tornarà al setembre? O es quedarà a l'exili per sempre?

Així com a ell l'han expulsat aquest cop, Joan Carles també en el seu dia va relegar a un segon pla a la seva filla, la infanta Elena — que era qui havia d'heretar el tron — perquè fos Felip finalment l'hereu. Però, per què va prendre aquesta decisió Joan Carles?

Les paraules de Joan Carles I

«La meva filla gran no està en condicions de regnar», així és com es va pronunciar el rei Joan Carles quan s'estava redactant la Carta Magna del 1978, després de la mort de Franco. 

Ell mateix va suggerir que en la Constitució s'inclogués una llei que afavorís l'home sobre la dona en la línia de successió del tron, llevant-li la possibilitat de regnar a la seva primogènita, qui s'hauria convertit en reina després de la seva abdicació. 

Des de llavors els rumors sobre els motius del rei per fer aquest pas no van cessar, i es va al·ludir a les capacitatsmentals d'Elena, qüestionant i al·legant que podia patir problemes psicològics.

Una noia «perfectament normal» i capaç

Tot i aquests rumors, els seus professors sempre van assegurar que era una noia «perfectament normal» i capaç, encara que Pilar Eyre, periodista especialitzada en Casa Reial, ha revelat més detalls que apuntarien a aquesta mateixa direcció: «Sabino Fernández Campo, el que va ser cap de la Casa Reial, la va acompanyar durant molts anys al psicòleg», va revelar en una columna seva a la revista 'Lecturas'.

Així i tot, mai va transcendir quin tipus de trastorn o problema va provocar que la que hagués estat reina d'Espanya, hagués d'acudir regularment al psicòleg a la recerca d'ajuda professional.


Comentaris

envia el comentari