Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La sanitat europea adverteix d'un brot de listeriosis que afecta el salmó fumat i la truita

El brot és potencialment perillós per a dones embarassades, majors de 65 anys i pacients immunodeprimits

Alerten d'un brot de listeriosis a la truita i al salmó fumat | Unsplash
 

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentaria (EFSA) ha advertit d'un augment alarmant de casos de listeriosis en països de la Unió Europea i assenyala que s'ha produït un brot de contaminació alimentaria en el salmó fumat i la truita. Fins ara, els casos detectats s'han produït a Dinamarca, Estònia, Suècia, Finlàndia i França, principalment països del nord d'Europa amb un major consum de salmó i truita. No obstant això, també s'han detectat productes alimentaris contaminats a Itàlia. 

5 persones mortes

Fins al moment hi ha  22 casos diagnosticats a Europa.  El primer va ser detectat a Estònia el 2014 i l'últim es va diagnosticar el passat mes de febrer a Dinamarca. Dels 22 casos detectats, cinc han acabat amb la mort del pacient. Gràcies al relat dels pacients afectats es va poder arribar a la conclusió que tots havien consumit peix de riu com el salmó i la truita. 

L'origen del brot contaminat ha estat identificat a una planta manufacturera d'Estònia on es treballa amb peix que prové de Noruega i Finlàndia.  Arran de l'informe realitzat per l'EFSA, les autoritats d'Estònia s'han posat a solucionar el problema però  la cadena d'infecció encara no ha pogut ser controlada. Per tant, en qualsevol moment es podria produir un nou brot de listeriosis als països de la Unió Europea. 

Què és la listeriosi?

La listeriosi és causada per un bacteri (la Listeria monocytogenesis) que està en alguns productes alimentaris contaminats, especialment està present al peix cru i a alguns lactis. Les dones embarassades, les persones majors de 65 anys i els pacients immunodeprimits, amb les defenses baixes, són els més propensos a patir listeriosis. En el cas de les dones embarassades pot resultar perillosa per al fetus o potencialment mortal per al nounat.

Els símptomes que presenten les persones afectades són  febre, esgarrifances, mal de cap, dolor muscular, nàusees i vòmits. Es calcula que cada any fins a 1.600 persones contrauen listeriosis i unes 260 n'acaben morint. Aquesta però no es tracta d'una malaltia freqüent a la Unió Europea on es compta amb unes condicions higièniques de productes potencialment contaminats amb listèria molt més controlades. 

També et pot interessar...