El president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias a la Moncloa mirant fixament a l'esquerra

El govern espanyol comença la preparació dels Pressupostos Generals de l'Estat

L'executiu de coalició considera l'aprovació dels comptes fonamental per impulsar la recuperació econòmica

El govern espanyol ha anunciat que inicia aquest dimarts la preparació de l’avantprojecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Ho farà amb una reunió entre la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’estat de Drets Socials, Nacho Álvarez. La trobada tindrà lloc a les 18 i ha de servir per treballar en uns comptes redactats entre les dues formacions.

La reunió arriba després de setmanes de tensió entre PSOE i Podem sobre la política d'acords per aprovar els pressupostos. Aquest dilluns a la tarda es van reunir a La Moncloa el president espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident i líder de Podem, Pablo Iglesias, que vol pactar assolir un acord entre els socis de coalició abans de qualsevol negociació amb Ciutadans.

L'executiu de coalició espera «impulsar les polítiques progressistes» amb els PGE

En una nota difosa aquest dimarts al matí, l’executiu espanyol assegura que aquests han de ser uns pressupostos que permetin «impulsar les polítiques progressistes que necessita Espanya després de la pandèmia amb el suport dels fons comunitaris». «El govern considera que la recuperació econòmica i social precisa, a més de l’acord europeu, d’un nou acord pressupostari».Tot plegat a un dia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, iniciï la ronda de contactes amb l’oposició per abordar aquests nous comptes. Sánchez rebrà primer el líder del PP, Pablo Casado, però ha prioritzat Cs en l’ordre de les reunions. Inés Arrimadas anirà a La Moncloa aquest dimecres a les 17 hores. Un dia abans que ERC, malgrat que els republicans disposen de tres escons més al Congrés.El fet que Sánchez prioritzi Cs ha generat malestar entre els socis de coalició en les últimes setmanes. Podem ha expressat la seva preferència per un acord amb els socis d’investidura, inclòs ERC, i ha intercanviat missatges amb la mateixa vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, que aquest dimarts va recordar als seus companys del Consell de Ministres que considera que ERC s’ha autoexclòs de l’acord.La reunió entre Sánchez i Iglesias d’aquest dilluns, confirmada per fonts de Podem, va aplanar la tensió els dos líders. Iglesias va reclamar a Sánchez tancar primer un document conjunt de pressupostos i que després sigui aquest document el que se sotmeti a negociació a la resta de forces parlamentàries.