URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

Abdelouahab Taib es volia convertir en màrtir i salvar l'honor de la seva família

Xavier Torrens, director del Màster en Prevenció de la Radicalització de la UB, explica els «atemptats terroristes individuals» | Tiab va perpetrar l'atac suïcida el dia de l'Eid-Al-Adha, el dia del sacrifici

Abdelouahab Taib, l'home abatut pels Mossos a la comissaria de Cornellà.
Abdelouahab Taib, l'home abatut pels Mossos a la comissaria de Cornellà. | CatalunyaDiari.cat

Els Mossos d'Esquadra, sota la tutela de l'Audiència Nacional, investiguen l'atac que va patir el cos a la comissaria de Cornellà aquest dilluns, 20 d'agost, de matinada, quan un home, Abdelouahab Taib, hi va entrar armat amb un gran ganivet i després d'accedir al vestíbul es va abraonar sobre la policia que vigilava la porta. La mossa, que va poder escapar-se, va demanar que s'aturés, i com que no ho va fer, va disparar quatre trets contra ell. Tres van resultar mortals i l'home va caure a terra.

Des del primer moment els Mossos d'Esquadra han tractat l'atac com un possible atac terrorista, que es va reforçar quan el jutge Ismael Serrano de l'Audiència Nacional en va assumir la investigació. El jutjat de guàrdia de Cornellà es va inhibir i va ser el jutjat central de Madrid qui va liderar les investigacions i també l'escorcoll a casa Abdelouahab Taib. Després de cinc hores no es van trobar explosius ni armes però sí material gihadista i una carta-oració de comiat.

Les investigacions van avançant, però hi ha un interrogant sobre la taula. L'home de 29 anys, algerià, amb NIE espanyol i casat amb una dona espanyola convertida a l'Islam... és un terrorista gihadista? La versió de la seva dona, que assegura que l'home es volia suïcidar per la vergonya que sentia davant la comunitat musulmana per ser homosexual, ha fet que es vulgui desvincular l'atac de l'ofensiva gihadista. Però no es pot amagar que l'home no va només voler posar fi a la seva vida, també va entrar de manera violenta en una comissaria policial i més en un nivell d'alerta antiterrorista de 4 sobre 5 i segons els investigadors amb una «clara intenció homicida». L'objectiu del seu atac era la policia.

És Cornellà un atac terrorista?

Un dels experts en el terrorisme islamista i la radicalització de Catalunya, el professor Xavier Torrens, director del Màster en Prevenció de la Radicalització de la Universitat de Barcelona, assegura que sense dubte, l'atac de Cornellà és un atac terrorista gihadista. Torrens assegura que no cal estar vinculat a una organització per ser un terrorista. Abdelouahab Taib es troba dins d'aquesta línia, el vessant més extremista de l'islamisme radical. «En el món de les xarxes socials, per ser gihadista no cal pertànyer a Estat Islàmic o Al-Qaeda. És a dir, que no pertanyi a una organització criminal no vol dir que no sigui un criminal», assegura el professor.

El professor de la UB Xavier Torrens, en una imatge d'arxiu.
El professor de la UB Xavier Torrens, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

 

L'exparella del presumpte terrorista va explicar als Mossos d'Esquadra que Taib tenia intencions suïcides arran de la separació, quan va saber que era homosexual. Per Torrens, «el que nosaltres en diem suïcidi, pel terrorista de Cornellà no ho era pas un suïcidi». Era una persona religiosa, que «fins i tot va anar a la mesquita abans de cometre l'atemptat i en el seu dia va induir a la seva parella a fer-se musulmana» i portar vel. El que va fer l'home abatut dintre de la comissaria dels Mossos de Cornellà, per Torrens, és un «sacrifici», que a més a més, coincideix amb el Dia del Sacrifici o Eid-Al-Adha, que se celebra arreu del món aquest 21 d'agost.

Atac suïcida per «salvar l'honor propi i el de la seva família»

Per Torrens hi ha més indicis que fan assegurar que es tracta d'un atemptat terrorista. «Abdelouahab Taib va fer l'atac per convertir-se en un màrtir assassinant policies croats (occidentals) i així salvar honor de la seva família»; pel professor, el terrorista, que tenia autoodi, era homosexual homofòbic, va veure aquest atac terrorista suïcida en una manera de salvar l'honor propi i el de la seva família, un fet que entra dintre de la lògica de l'islamisme radical.

«Atemptat terrorista individual»

El professor Xavier Torrens assegura que l'atac terrorista de Cornellà no és només un «atemptat aïllat», tal com el qualifiquen els Mossos d'Esquadra i el departament d'Interior de la Generalitat per assegurar que l'assaltant actuava sol, sense estructura organitzada ni cèdula terrorista, sinó que cal considerar-lo un «atemptat terrorista individual». Aquesta modalitat d'atac terrorista, molt utilitzat a Europa, és conegut popularment com a «llops solitaris». Persones que pateixen un procés de radicalització molt ràpid i que actuen contra civils o policies en atacs amb molt poca preparació i molta poca infraestructura. Des de canals de propaganda islamista es crida a fer aquest tipus d'atacs, sigui amb ganivets o amb vehicles contra vianants.

Els Mossos han confirmat que Abdelouahab Taib no tenia antecedents ni ressenyes policials (a l'Estat espanyol, falta confirmar-ho en l'àmbit internacional) ni tampoc antecedents per problemes psicològics. Per Torrens l'acte de Cornellà és terrorisme gihadista «perquè s'empara dins de la ideologia de l'islamisme radical».

Notícies relacionades:

El perill de la radicalització a Catalunya, a TarragonaDigital


Comentaris

envia el comentari