Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Yoigo haurà d'abonar 106.000 euros de sanció econòmica per diversos abusos al consumidor

L'Agencia Catalana del Consum multa a Yoigo per pràctiques abusives als clients

La companyia telefònica haurà d'abonar 106.000 euros per publicitat enganyosa; no permetre els consumidors donar-se de baixa des de les botigues físiques; i per qüestions lingüístiques.

Yoigo haurà d'abonar 106.000 euros de sanció econòmica per diversos abusos al consumidor
Yoigo haurà d'abonar 106.000 euros de sanció econòmica per diversos abusos al consumidor | Cedida

 

Yoigo, legalment Xfera Mòbils, haurà de pagar  una sanció de 106.000 euros  a l'Agència Catalana del Consum per diverses infraccions detectades en les seves operacions i establiments, tal com informa 'Crónica Global.' Segons el mitjà, els mateixos clients  de la companyia telefònica van ser qui  van efectuar les denúncies pertinents. La conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, presidida per Àngels Chacón, ha determinat que les proves aportades pels denunciants són creïbles, de manera que el recurs interposat per la companyia el passat gener no ha pogut evitar la multa.

Així mateix, Yoigo haurà d'abonar 41.000 euros a l'òrgan regulador del consum català per «clàusules abusives en els seus contractes». En la mateixa línia, l'empresa telefònica va emprar publicitat enganyosa en anunciar la Tarifa Infinita, Infinita Fibra o Infinita 600 MB. L'article de 'Crónica Global' explica que Yoigo oferia un contracte que aportava trucades sense límit  a mòbils i fixes nacionals durant tot el dia, no obstant això, només es podien trucar a 300 números diferents al mes, un fet que no s'informava els clients interessats. Per aquest motiu, la companyia haurà de pagar 40.000 euros més.

Manca de catàlegs en català

D'altra banda, una multa de 20.000 euros sancionarà altres pràctiques abusives contra els consumidors. Yoigo hauria permès el contracte de diversos serveis a les botigues físiques però no hauria permès donar-se de baixa d'aquests, sinó que per fer-ho, requeria l'atenció telefònica al client. Els 5.000 euros restants provenen d'una  multa lingüística, i és que, tal com assenyala el text,  l'empresa no disposava de catàlegs de productes i serveis redactats en llengua catalana en els seus establiments, un fet que vulnera els drets lingüístics segons l'ACC.

  

El TC nega la licitud de les sancions lingüístiques

Ara bé, després d'haver tombat nombrosos recursos  de l'Agència, el Tribunal Constitucional estipula que no existeix cap llei que obligui  a aquest tipus de companyies a atendre els seus clients en català i que, per tant, les decisions judicials podrien haver estat purament polítiques. L'any 2018 es van cursar 78 sancions  per aquest motiu, que van suposar un total de 50.800 euros de recaptació.

 

També et pot interessar...