Imatge de les flames i el fum a l'incendi de Ventalló.

Controlat l'incendi de Ventalló, a l'Alt Empordà

L'incendi, el tercer declarat a l'Empordà en poques setmanes, ha cremat 34 hectàrees, i els Agents Rurals encara n'investiguen les causes

Aquest cap de setmana els Bombers i els cossos de seguretat han treballat per a extingir tres incendis simultanis a tota Catalunya. Mentre que ahir es donava per controlat l'incendi del massís del Montgrí, al Baix Empordà, aquest dilluns 26 de juliol encara es treballa per estabilitzar el cent per cent de l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia. Però en paral·lel, avui també s'ha controlat l'incendi de Ventalló, a l'Alt Empordà.

De fet, els Bombers confiaven a poder controlar l'incendi de Ventalló aquest diumenge, quan encara quedaven punts calents que obligaven a mantenir la prudència i l'atenció. Finalment, però, s'ha pogut controlar aquest dilluns, mentre hi treballen quatre dotacions terrestres que remullen i revisen el perímetre per evitar qualsevol repunt i extingir completament el foc.

Així, tant l'incendi del Montgrí, que va cremar 91 hectàrees, com el de Ventalló, que n'ha cremat aproximadament 34, han estat controlats. En aquest sentit, des que es va declarar l'incendi de Santa Coloma de Queralt, que ja ha cremat 1.657 hectàrees, els Bombers han anat desplaçant dotacions i mitjans aeris des de l'Empordà cap a l'Anoia i la Conca de Barberà.

Les causes del foc encara s'investiguen. Se sospita que es pugui tractar d'un foc provocat perquè a la zona s'han repetit diversos episodis com aquest. Així ho explicava Toni Mur, cap dels Agents Rurals, que assegurava que «estem investigant, ja que si que és una zona que fa temps que pateix incendis intencionats. Hem de pensar d'entrada que aquesta pot ser la causa».

L'Ajuntament de Ventalló tenia previst netejar la zona on es va originar l'incendi

L'alcaldessa de Ventalló, Mei Costa, explicava aquest diumenge que el consistori tenia previst netejar la zona on va començar l'incendi. Costa ha assenyalat que aquesta primavera el municipi va entrar a les ADF de Puig Sagalà i a partir d'aquí van començar a estudiar «quines zones requerien més manteniment».

Una d'elles és la zona on aquest dissabte al vespre van originar-se les flames. Per altra banda, l'alcaldessa ha recordat que les muntanyes del municipi i de tot el territori estan «molt seques» per la falta de precipitacions. De fet, la zona oriental de Catalunya és la més afectada per la sequera d'enguany, fet que ha facilitat que en tan sols dues setmanes s'hagin produït tres incendis a l'Empordà.