José Alberto, el jove discapacitat a qui uns lladres van llançar al riu

Als 18 anys va començar a viure sol, tot i que la seva mare el supervisava cada dia

José Alberto és un jove de 20 anys que viu a Las Torres de Cotilla (Múrcia). Tot i que sempre ha intentat portar una vida normal, pateix una deficiència intel·lectual que ha fet que hagi rebut en diverses ocasions assetjament, vexacions i fins i tot agressionsper part d’un grup de joves de la zona, segons informa el mitjà ‘El Español’.

Tres quilòmetres caminant de nit, mullat i sense ulleres

La mare del jove, Ana, ha volgut explicar l’última agressió cap al seu fill. En aquesta ocasió, el grup de joves en qüestió el va llançar al riu Segura des d’una alçada de 5 metresfet que la mare considera com una temptativa d’homicidi. El jove va sobreviure a la caiguda, però arran la davallada li van caure les ulleres i va augmentar la dificultat per veure i poder-se orientar. A més, la seva mare ha explicat que José Alberto va haver de tornar caminant, de nit, mullat i sense una bona visió durant el trajecte cap a casa, uns tres quilòmetres.

Ana ha intentat durant molts anys trobar una solució als problemes que rodegen el seu fill. Fa dos anys, es va decidir per demanar la incapacitació pel seu fill: «Vaig començar els tràmits fa dos anys: té un cos molt gran, però la mentalitat és la d’un nen» ha explicat a ‘El Español’.

Una infància dura

Segons explica la seva mare, des que era ben petit ja havia sofert molèsties per part dels seus companys de classe: «A l’escola es ficaven amb ell: li baixaven els pantalons, l’escopien i li feien travetes».

Tot i això, José Alberto va anar creixent i va decidir enfrontar-se als seus assetjadors, però mai el deixaven en pau. «Ell només volia fer amistat amb tothom», es lamenta la seva mare. «Una vegada estava amb uns nois i es van pixar a dins d’un litre de cervesa i li van donar per beure; una altra el van perseguir amb un cotxe per l’avinguda Joan Carles I; una altra el van portar a Bullas i el van deixar allà abandonat, també l’han obligat a posar-se en meitat de la carretera mentre passaven els cotxes, li han robat el mòbil diversos cops...», enumera.

El jove va continuar creixent i va decidir apuntar-se a un gimnàs per posar-se en forma. Així i tot, informa la seva mare, la situació no es va solucionar. Va bolcar-se en el món virtual per fugir de la realitat, i arrossegava els problemes exteriors dins la casa, pagant-ho amb tota la família.

Emancipat amb 18 anys

Quan José Alberto va complir 18 anys, tant Ana com la seva parella van decidir mudar-se per escapar de la violència que es vivia a la casa. Així, el jove va començar a viure sol al dúplex de la família, sobrevivint amb la pensió d’orfandat que rebia per la defunció del seu pare.

Tot i estar emancipat, la seva mare no deixava de visitar-lo: «El meu fill tenia una pensió d’orfandat i es va quedar a viure al dúplex del seu pare, però jo anava cada dia a veure’l per saber que es trobava bé, li portava el menjar i el sopar, li netejava la casa, també li feia la compra cada setmana...».

Set joves detinguts 

La seva emancipació, però, tampoc va ser una bona notícia. Diverses persones passaven per aquella casa i la seva mare, en les seves visites diàries, veia com havia acabat l’habitatge: li havien robat, havien trencat panys i destrossat mobiliari de la casa. A més, havien seguit assetjant el seu fill.

Després de la història del jove i de l’última agressió succeïda al riu Segura, ell i la seva mare van anar a denunciar la situació. Després de tres dies acudint a la comissaria, van presentar una denúncia per assetjament i agressions sobre José Alberto per part d’un determinat grup de joves. Es va obrir una investigació per determinar la gravetat de l’assumpte i per aclarir si la justícia havia d’actuar. Ara per ara, hi ha un total de set joves, d’entre 18 i 23 anys, detinguts per la seva relació amb l’assumpte.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari