La nena discapacitada expulsada d'uns campaments: «És culpa meva»

Els pares es plantegen denunciar l'empresa per un delicte de discriminació
La nena discapacitada que va ser expulsada d'uns campaments se sent culpable | Internet
 

 

Després de només una nit, els pares d'una nena van haver-la d'anar a buscar a Aldeadurero (Salamanca) per haver estat expulsada dels campaments en què participava. Inés, d'onze anys, té una discapacitat intel·lectual i va ser exclosa de la resta per aquest motiu. Els pares de les companyes d'habitació de la Inés es van queixar a l'empresa i aquesta va proposar als pares un tracte diferenciat al dels seus companys.

 

«Ella ho entén tot i m'ha dit plorant que la culpa és seva, perquè no aconsegueix ser normal», explica la seva mare, Carol, al mitjà El Mundo. No era la primera vegada que la Inés participava en uns campaments d'estiu i mai havia tingut cap problema, de fet, segons els seus pares, la nena no té cap problema per relacionar-se amb gent de la seva edat.

 

Els pares van informar de la discapacitat de la nena des que la van matricular

Des que la Inés va ser matriculada als campaments d'estiu, l'empresa té constància de la seva discapacitat intel·lectual, que és del 33%, i no van trobar-hi cap impediment perquè hi formés part. A més, els pares van demanar que fos tractada com la resta de participants i que no es comuniqués als companys de les seves característiques per evitar que fos estigmatitzada.

 

«És una nena normal però té un lleuger retard i el campament ens va dir que no hi hauria cap problema, que no s'informaria a la resta de nenes de la discapacitat de la Inés», explica el seu pare a El Mundo. D'aquesta manera volien evitar que els companys tinguessin prejudicis sobre la nena i la discriminessin.

 

Però una de les educadores, en el moment de presentar la Inés va dir «la vostra companya té una discapacitat i espero que feu el possible per cuidar-la», incomplint la petició dels progenitors. A partir d'aquí, les companyes d'habitació de la nena es van queixar als seus pares i, aquests, a l'empresa, que va proposar als pares de traslladar-la a una habitació per a ella sola.

 

L'empresa nega haver expulsat a la nena dels campaments

No obstant, l'empresa Diverbo, per la seva banda, nega completament haver expulsat la nena dels campaments, ja que considera que les mesures que va oferir als pares eren perquè ella estigués en millors condicions. Va proposar que tingués una monitora per a ella sola i que dormís en una habitació a banda, fet que els pares van veure com una discriminació i un tracte diferent de la resta de companys.

 

Segons l'empresa, van notar que la nena necessitava una atenció més especialitzada i van oferir la possibilitat que tingués una monitora perquè «és la nostra responsabilitat cuidar el millor possible l'atenció a cadascun dels nostres alumnes i així ho hem volgut fer amb la Inés». Tot i així, els campaments no es van posar en contacte amb els pares fins que no van rebre les queixes i van dir-los que la nena tenia comportaments estranys i problemes d'adaptació.

 

Els pares es plategen denunciar l'empresa per un delicte de discriminació 

Ara per ara, els pares de la Inés es plantegen denunciar l'empresa pel tracte que ha ofert a la nena i acusar-los d'un delicte de discriminació. Des del primer moment van deixar clar que no volien un tracte diferenciat per a la seva filla i, en canvi, se l'ha estigmatitzat. «Nosaltres volíem la integració de la nena amb la resta i això era una discriminació», expressa el seu pare.

 

Segons la seva mare, la Inés es culpabilitza que l'hagin fet fora i està molt afectada per l'expulsió. Des de l'empresa es manté que només volien mostrar «la millor voluntat per aconseguir que la Inés es quedés», encara que el Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) ha denunciat el cas a la Fiscalia i a la Comunitat de Madrid.

 

També et pot interessar...