Una propietària passa tota la nit amb els okupes del seu pis a Barcelona

Cinc persones ocupen un pis a través d'Airbnb i extorsionen la seva propietària

Una propietària passa tota la nit amb els okupes del seu pis | Cedida

La propietària d'un pis amb llicència turística a Barcelona s'hi tanca a dins amb les persones que l'havien ocupat per tractar de fer-les fora. Sense el suport de la llei ni de la policia, aquesta dona va haver de buscar la manera de fer fora als suposats okupes que havien entrat il·legalment a casa seva i va decidir quedar-se al pis per arribar a un acord.

El que semblava una reserva com qualsevol altra va transformar-se en una situació surrealista. Un home va reservar-lo per Airbnb i tot semblava normal fins que, a l'hora de netejar el pis, l'agència que el gestiona hi va trobar cinc persones a dins que deien viure allà. Els inquilins asseguraven haver llogat el pis durant dos mesos a una tercera persona a través del portal 'Idealista.com' i la propietària explica que, tot i ser probablement un contracte fals, «la policia em va dir que no els podia fer fora si asseguraven que vivien allà».

Negociacions per fer fora els okupes

Quan la policia va haver marxat, la propietària, davant la sensació d'impotència, va decidir quedar-se amb els suposats okupes per arreglar la situació amb l'ajuda d'un noi de l'agència. «Em vaig quedar al pis perquè vaig pensar que era l'única forma de confrontar-los», fet que va crispar els nervis dels ocupants i va fer que adoptessin una actitud agressiva. Relata que «van fer venir més persones, cada vegada eren més i en alguna discussió em van empènyer i em van intentar intimidar».

Les primeres negociacions van començar al matí del l'endemà, en què inquilins i propietària van arribar a un acord: abandonarien el pis a canvi de diners. La xifra inicial que demanaven els ocupants del domicili eren 4000 euros, preu que la propietària va declinar i que es van transformar en 2400, «perquè deien que això és el que els havien estafat». Però el pacte final es va quedar en la meitat de preu, ja que la dona afirma que «potser ells tenien part de culpa, així que només acceptaria pagar-los el 50%».

Després de l'ocupació

Un cop desocupat el pis, la propietària va interposar dues denúncies als Mossos d'Esquadra: una per ocupació il·legal i l'altra per amenaces i extorsió. Assegura que «coneixien perfectament la llei i sabien que jo no els podia fer fora» i considera «al·lucinant» que, tot i pagar la hipoteca, la llei li giri l'esquena. 

Després va descobrir que, efectivament, el seu pis s'anunciava al portal immobiliari 'Idealista.com' i s'hi va posar en contacte perquè el retiressin, encara que no ho van fer fins cinc dies més tard. A més, va demanar explicacions a aquesta web i a Airbnb sobre les mesures de seguretat que apliquen en cada reserva. Des d'Airbnb asseguren que «tenim tolerància zero amb activitats il·legals a la plataforma i hem desactivat els perfils dels hostes mentre investiguem el cas».

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari