«Un any de rècord, molt positiu, que ens ha consolidat com un port econòmicament sòlid i de tràfics consolidats i que, a més, ens deixa preparats per assumir els reptes de la pròxima dècada». Així ha celebrat el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, el balanç general del curs 2019 per a l'Autoritat Portuària, on es van moure, i les xifres són ja definitives, un total de 33,3 milions de tones i es van ingressar fins a 57,65 milions d'euros. «Són els millors números de la darrera dècada», ha exposat, visiblement satisfet.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Cruset ha establert les línies mestres de l'economia i l'operativa del Port de Tarragona. L'any passat va consolidar el sac dels líquids a doll (cru de petroli, combustibles, gasos energètics, productes petroquímics) com el gran cavall de batalla de la infraestructura, a qui li deu dos terços del total de mercaderies mogudes. «Són unes xifres excepcionals, de més de 21 milions de tones mogudes», ha detallat Cruset. El gran damnificat és el carbó, que fins fa no gaire era «una mercaderia estructural» per al Port i avui suposa un pes menor que mai, a anys llum, de poc més de 2 milions de tones. «I anirà a menys cada any», en la línia de clara descarbonització del Port i del mercat que ja va avançar TarragonaDigital mesos enrere.
El Port de Tarragona abandona el carbó i bat rècords de moviments amb diverses mercaderies
El múscul petroquímic del Port va de la mà d'altres creixements exponencials aquest 2019: rècord històric en tràfic de cereals, pinsos o farines (sòlids a doll) amb prop de 6 milions de tones, rècord de la dècada en tràfic de vehicles —més de 200.000 exemplars—, líder portuari en exportació de vedells i referència en moviment de bestiar o millors números de la història en matèria de creuersamb la rebuda de més de 60 vaixells i prop de 130.000 passatgers, unes xifres històriques sense precedents a Tarragona.
Més enllà dels resultats, generalment superiors a un 2018 que ja va suposar en el seu dia un salt endavant de gran abast, el Port de Tarragona pensa com traduir aquests rècords en trampolins. «Projectes com el dels creuers estan ja consolidats i creixeran en els pròxims anys, i altres tràfics com el bestiar podran créixer si ens permeten ampliar l'horari de serveis sanitaris i duaners a curt termini», ha expressat Cruset.
Un 2019 per consolidar-se, un 2020 d'inversions multimilionàries
L'aposta per la diversificació de tràfics ha donat els seus fruits per mantenir i millorar el múscul del Port. Ha mogut un 2,8% més de mercaderies que l'any anterior, ha ingressat un milió d'euros més i s'ha compromès a fer servir aquesta tendència per «afrontar un 2020 d'inversions importants» per a la infraestructura marítima, un dels gegants econòmics del sud del país. «Estem preparats», ha insistit el president.
Aquestes inversions són majoritàriament herències d'un 2019 que les ha anat cuinant i preparant. És el cas de la futura terminal de creuers del Moll de Balears, unes obres de vora 35 MEUR que començaran al març i s'allargaran fins a finals de 2021. O la gran Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) de la Pineda, desencallada 30 anys després i ara pendent de redactar el seu disseny urbanístic després de confirmar «l'interès de moltes empreses» per ocupar alguna de les més de 90 hectàrees que oferirà. O el renovat Museu del Port que comença les obres en aquestes setmanes i que preveu reobrir amb una cara molt més moderna al mes de novembre.
La ZAL, el nou Museu o la futura terminal de creuers, les joies de la corona del Port de Tarragona
Cruset també ha tret pit d'altres projectes en moviment, com el nou 'Welcome Center' per a creueristes ja operatiu al Refugi 1, la voluntat imminent d'ampliar la capacitat del Moll de la Química, l'anunci de reobrir, deu anys després, l'històric edifici de l'Autoritat Portuària reconvertit en un projecte d'oficines de cinc plantes. El bon estat de salut del Port té numeros: una liquiditat econòmica actual de 72,7 milions d'euros en efectiu al servei de les futures inversions a realitzar.
El Port reivindica «una mirada sostenible» i anuncia moviments per treure «les mercaderies per l'interior»
El balanç del 2019 a l'Autoritat Portuària ha esdevingut, doncs, una exhibició de bona salut i una declaració d'intencions de cara al 2020 on es pretén materialitzar tot aquest conjunt de projectes en sintonia amb el Port «que volem que marqui el camí de les pròximes dècades». Cruset ha destacat també la «consciència ambiental i sostenible» de la institució amb iniciatives com la futura 'Xarxa Natura 2000', de 35 hectàrees de gran valor mediambiental i arqueològic, o els esforços per «reduir el consum d'aigua i d'energia» a la infraestructura.
Josep Maria Cruset ha anunciat, també, que el Port treballa alineat amb el clam unànime del territori de fer passar les mercaderies per la línia ferroviària de l'interior i transportar els passatgers per la de costa, i en aquest sentit ha confirmat reunions amb Adif per «instar a fer els estudis previs que calguin i planificar, en el nostre cas, una possible sortida de les noves mercaderies de la mà d'aquest nou disseny», tot rebutjant la perpetuïtat d'un tercer fil que «ha de ser només provisional». 2019 ha estat un dels millors anys, dades en mà, de la història del Port de Tarragona. 2020 haurà de ser, avisen, un dels més transformadors.