Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Del retorn del Logis al desviament de camions, les notícies més destacades del 2018 al Baix Penedès

Les protestes del personal sanitari, les obres del tercer fil o l'adéu de Martí Carnicer també han centrat l'atenció periodística

El Baix Penedès tanca un any 2018 mogut, que començava amb una notícia que provocava tristesa i ràbia a parts iguals entre la població, la dels tres veïns de l’Arboç morts a l’N-340 en topar el seu cotxe amb un camió. La lluita per aconseguir el desviament de camions cap a l’AP-7 ha estat una constant durant tot l’any, fins que es va aplicar a principis de setembre. L’any també ha deixat el controvertit retorn del Logis Penedès, les protestes dels treballadors de la sanitat, una poc habitual nevada a pràcticament tota la comarca i l’anunci de la retirada d’un històric de la política, Martí Carnicer. Repassem les 15 notícies més destacades del 2018. 

Gener: Protesta pel fred a l’escola Marta Mata del Vendrell 

Alumnes del Marta Mata, amb mantes a la porta del centre.
Alumnes del Marta Mata, amb mantes a la porta del centre. | BP Diari

 

Alumnes i familiars de l’escola Marta Mata del Vendrell feien el 18 de gener una protesta a les portes del centre pels problemes de climatització que patien des de feia anys, i que provocaven que els nens tinguessin fred a les classes a l’hivern i calor a l’inici i el final de curs. Nombroses alumnes van protestar amb mantes a l’exterior del centre i van arrencar el compromís de la Generalitat de fer unes obres de millora que, a punt d’acabar l’any, encara no estan finalitzades.

Febrer: Tres veïns de l’Arboç moren en un accident a l’N-340

El lloc on s'ha produït l'accident, aquest diumenge a la tarda, a Coma-ruga.
El lloc on es va produir l'accident, al Vendrell. | ACN

 

Una de les notícies més tràgiques de l’any. El diumenge 4 de febrer morien a l’N-340 a l’altura del Vendrell tres veïns de l’Arboç després que el seu cotxe topés amb un camió que havia perdut el control. En aquells moments plovia i la calçada estava molt mullada. El fet que el desviament de camions no hagués entrat en vigor a principis d’any va provocar molta indignació i airades protestes entre els veïns i la classe política local.

Febrer: La neu cobreix el Baix Penedès 

Famílies jugant amb la neu al Montmell.
Famílies jugant amb la neu al Montmell. | M.G.

 

No va ser una gran nevada, però en una comarca on la neu és tan cara de veure —tret d’alguns indrets com el Montmell— la que va caure el 27 de febrer va ser prou remarcable. Llocs com el Montmell o Albinyana van quedar totalment emblanquinats i deixant imatges de postal, mentre que als municipis de la costa, com el Vendrell o Calafell, la poca neu que va caure va ser força celebrada.

Març: Els temporals es mengen les platges del Vendrell, Calafell i Cunit

Estat actual de la platja del Francàs.
La platja del Francàs, al mes de març. | M.G.

 

Els temporals que es van viure les últimes setmanes d’hivern van deixar les platges dels tres municipis costaners amb molt poca sorra, a les portes de la Setmana Santa. Un any més, Costes va haver de fer una important reposició de sorra que s’havia quedat frenada als ports de Segur i Coma-ruga. A l’estiu, a diferència del que havia passat el 2017, la sorra va aguantar prou bé.

Maig: Les obres del tercer fil arriben a la comarca 

Operaris treballant en les obres del tercer fil al seu pas pel Vendrell.
Operaris treballant en les obres del tercer fil al seu pas pel Vendrell. | BP Diari

 

El 21 de maig van començar al Vendrell les obres del tercer fil, per implantar l’ample internacional a la línia de Renfe que passa per la capital del Baix Penedès i l’Arboç. Les obres van causar retards i canvis d’horaris, així com maldecaps entre els veïns pel fet que alguns dels treballs s’havien de fer de nit i amb una sorollosa sirena que avisava quan passava algun tren de mercaderies.

Juny: Els Jocs Mediterranis deixen un pavelló nou al Vendrell i un camp remodelat a Calafell

Un dels partits de la selecció espanyola al pavelló del Vendrell.
Un dels partits de la selecció espanyola al remodelat pavelló del Vendrell. | Ajuntament del Vendrell

 

Els que van començar el dia 22 de juny van ser uns Jocs Mediterranis controvertits i polititzats, però al Baix Penedès van deixar, almenys, dues infraestructures modernitzades. D’una banda, el nou pavelló del CE Vendrell, molt necessitat d’una remodelació, i de l’altra, el camp de futbol de Calafell. Aquest és el llegat que més es recordarà d’uns Jocs que no van aixecar passions entre els ciutadans.

Juliol: Martí Carnicer anuncia el seu adéu

Martí Carnicer no es presentarà als comicis del 2019.
Martí Carnicer no es presentarà als comicis del 2019. | BP Diari

 

Amb la cursa cap a les eleccions municipals del maig del 2019 ja engegada, l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, anunciava el 5 de juliol la seva retirada del món de la política. En roda de premsa, Carnicer apuntava que calia deixar pas a gent nova i que la seva tasca política finalitzaria després de 40 anys, dels quals la meitat ha estat alcalde la capital del Baix Penedès. Kenneth Martínez seria escollit el mes de setembre com a candidat del PSC del Vendrell.

Juliol: La Generalitat desencalla el Logis Penedès 

Una pintada contra el CIM, a Banyeres.
Una pintada contra el CIM, a Banyeres. | BP Diari

 

Després d’anys sense saber-se’n res per la crisi econòmica, el Departament de Territori anunciava a principis de juliol la voluntat de reactivar el Logis Penedès per fases, començant amb una primera de 40 hectàrees. L’anunci va provocar que revifés l’oposició ciutadana a aquest projecte logístic, amb la tornada a l’activitat de la plataforma No Fem el CIM. El debat sobre el model econòmic del Baix Penedès tornava a estar servit. 

Juliol: La Policia Municipal del Vendrell estrena una app contra els assetjaments

El cap de policia, Jordi Altarriba, mostrant la nova aplicació.
El cap de policia, Jordi Altarriba, mostrant la nova aplicació. | M.G.

 

El 24 de juliol, la policia del Vendrell presentava la nova aplicació mòbil ‘evAlerta’, pensada per avisar els agents davant de possibles situacions d’assetjament. L’aplicació es va impulsar després que s’haguessin denunciat dos casos d’assetjament sexual a la via verda del Vendrell durant l’hivern anterior.

Agost: Clam contra els guarda-raïls a Calafell

La carretera de la Cobertera on va morir Ivan Navas.
La carretera de la Cobertera on va morir Ivan Navas. | Ajuntament de Calafell

 

Una altra de les notícies tristes de l’any va ser la mort del jove de 21 anys de Segur de Calafell Ivan Navas, el 24 de juliol, quan va perdre el control de la seva moto i va impactar amb un dels guarda-raïls de la carretera de la Cobertera, que va de Calafell a Bellvei. Veïns i familiars van començar una campanya per treure aquests elements de la carretera, a la qual s’hi va sumar el ple de Calafell. Al desembre s’anunciava que la Diputació posaria uns faldons per cobrir-los i es reduiria la velocitat màxima en aquesta via.

Agost: Moció de censura fallida a la Bisbal del Penedès

Agnès Ferré, amb la vara d'alcaldessa, i el seu equip de govern, després de la moció de censura.
Agnès Ferré, amb la vara d'alcaldessa, i el seu equip de govern, després de la moció de censura. | M.G.

 

Tot i que n’han sonat altres al llarg de l’any, l'única moció de censura que s’ha arribat a presentar aquest 2018 va tenir lloc el 22 d’agost a la Bisbal del Penedès. La regidora del PSC, Maguy Antolin, trencava l’acord amb el PDeCAT i presentava junt amb ERC la moció de censura contra l’alcaldessa, Agnès Ferré. Ho feia desmarcant-se del seu partit, el PSC, que immediatament l’expulsava. Això provocaria que la moció de censura fracassés en un ple tens i crispat en ple mes d’agost.

Setembre: S’aprova el desviament de camions cap a l’AP-7 

El control dels Mossos d'Esquadra a l'Arc de Berà.
Mossos d'Esquadra controlant el pas de camions a l'Arc de Berà. | M.G.

 

El diumenge 2 de setembre entrava en vigor, finalment, el desviament obligatori de camions cap a l’AP-7 en el tram de l’N-340 que va des de Vilafranca del Penedès fins a Torredembarra, i que travessa tot el Baix Penedès.  L’esperada mesura suposava reduir la congestió de la carretera nacional, amb l’esperança de disminuir la sinistralitat. També provocava, de rebot, les protestes dels transportistes, que farien diferents marxes lentes els últims tres mesos de l’any.

Novembre: Dos dies buscant el veí de Calafell desaparegut 

SEM i Creu Roja atenent a Javier Ramoneda.
SEM i Creu Roja, atenent Javier Ramoneda. | Bombers

 

Més de 140 veïns de Calafell, Mossos d’Esquadra, policia local, Bombers, Creu Roja i dues unitats canines van buscar durant dos dies el veí de Calafell Javier Ramoneda que va desaparèixer el dilluns 19 de novembre quan havia sortit a passejar amb el seu gos. Per una vegada, no es van complir els pitjors presagis i, tot i la intensa pluja que va caure la nit de dimarts, Ramoneda va ser localitzat a primera hora del dimecres 21 a la urbanització Eden Park del Vendrell. L’home presentava una hipotèrmia severa i estava deshidratat, i va ser traslladat a l’Hospital del Vendrell, on es va recuperar. El gos també estava amb ell.

Novembre: Els professionals de la sanitat diuen prou

Els metges tallant l'N-340 al Vendrell, sota la mirada dels Mossos.
Els metges tallant l'N-340 al Vendrell, sota la mirada dels Mossos. | Cedida

 

El 2018 ha estat l’any de les protestes dels treballadors de l’àmbit sanitari, tant del públic com del concertat.  Al juliol, treballadors dels CAP de la Xarxa Santa Tecla començaven aturades cada divendres en protesta per l’excessiva càrrega de feina i les retallades. S’hi sumaven al novembre els treballadors de l’Hospital del Vendrell, que anunciaven talls de l’N-340 cada dijous fins a finals d’any.

Novembre: Una alternativa pel Logis Penedès 

Un dels laboratoris d'Idiada.
Un dels laboratoris d'Idiada. | Idiada

 

El 27 de novembre, l’alcalde de Banyeres, Amadeu Benach, sorprenia a tothom revelant l’interès d’una empresa del sector tecnològic per instal·lar-se als terrenys del Logis Penedès. Poc després se sabria que aquesta empresa era Idiada, que necessita créixer per desenvolupar els projectes relacionats amb el vehicle autònom. Des de la Generalitat s’han mostrat oberts a estudiar aquesta opció, tot i que no volen tancar la porta del Logis