Un autobús aturat al costat de l'antiga Estació de tren de Salou.

La desaparició del tren complica el transport públic entre Salou i Barcelona

Sense cap tren directe fora de temporada esdevé impossible arribar fins a la capital en menys de dues hores

Des d'aquesta setmana és impossible arribar des de Salou fins a Barcelona en transport públic en menys de dues hores.  Aquesta és una de les conseqüències que ha portat el nou mapa ferroviari a la capital turística de la Costa Daurada. Amb la configuració dels nous horaris de Rodalies, fora dels mesos d'estiu, Salou s'ha quedat sense cap tren directe amb la capital catalana. L'alternativa d'anar en autobús implica un viatge de més de 2 hores.

La línia regular d'autobusos, més ràpida però més cara

Tot i això, segueix sent més ràpid arribar en autobús fins a Barcelona que fer-ho en tren. Però molt menys econòmic. En els mesos de temporada baixa, entre novembre i abril, la línia regular d'autobusos de Salou a Barcelona, que passa també pels principals municipis de l'entorn, disposa d'onze freqüències diàries d'anada i una desena més de tornada. En temporada alta, s'amplia el servei fins a les 15 expedicions al dia. El cost del bitllet senzill és de 16,90 euros i la tarifa d'anada i tornada és de 26,95 euros, quan el preu pel mateix trajecte en tren no arriba als 10 euros.

En el cas que un viatger vulgui arribar en tren des de Salou a Barcelona, primer haurà de pujar a l'estació de PortAventura en un dels trens de la nova línia R-17 i després fer transbord a Tarragona per agafar un altre tren amb destinació a Barcelona. Davant d'aquest panorama, molts usuaris habituals es plantegen passar-se a l'autobús, amb parades a diferents punts cèntrics de la ciutat, com són la plaça Europa o l'estació del passeig de Jaume I.

Un grup d'usuaris i els informadors de Renfe i els autobusos Plana a l'andana de l'antiga Estació de Salou.
Uns informadors de Renfe i de l'Empresa Plana atenen els usuaris que arriben a l'antiga estació de Salou. | I. Alcalá

Els horaris dels trens que surten des de PortAventura s'han coordinat de tal forma que els viatgers puguin enllaçar a Tarragona amb la línia R-16. Tot i això, en alguns trajectes els temps d'espera entre l'arribada i la sortida pot arribar a superar els 30 minuts. A això, cal afegir el temps que s'inverteix per arribar des del nucli urbà fins al baixador del carrer de Joan Fuster i que, en cas de fer servir el bus llançadora, pot superar els 40 minuts. Fins aquesta setmana,  el trajecte en tren des de Salou fins a l'Estació de Sants es completava entre 1.30 i 1.40 hores

Pel que fa al cost del bitllet, sense tenir cap abonament de l'ATM, l'import del viatge fins a Tarragona és de 2,50 euros i per arribar fins a Barcelona, de 7 euros més. Si per arribar fins al baixador que hi ha a tocar del parc temàtic s'utilitza l'autobús llançadora des de l'antiga estació, s'hauria de sumar un import de 2,05 euros. Cal apuntar, a més, que aquesta primera setmana en funcionament, els usuaris del tren que l'agafen a PortAventura encara no disposen de màquina expenedora de bitllets i la previsió és que s'hi instal·li a partir del pròxim dilluns 20 de gener.

Dos trens amb Barcelona en els mesos d'estiu

Cal recordar que, de juny a agost, hi haurà dues expedicions diàries fins a Barcelona de la línia R-17, amb sortida des de PortAventura a les 9.57 i a les 10.45. En sentit invers, partiran des de l'Estació de França de Barcelona a les 8.13 i les 9.13 del matí. Així mateix, els diumenges i festius que estigui obert el parc d'atraccions, hi haurà dos trens extres que enllaçaran Salou i Barcelona.