El Corredor Mediterrani, al seu pas pel Camp de Tarragona, no acaba de seduir ningú. Avui fa un mes que van obrir les noves vies de la variant ferroviària de Vandellòs i els retrets encara se senten amb força al territori. Alcaldes i Generalitat van refermar el seu malestar la setmana passada davant una infraestructura inacabada i un servei deficitari. De la mà, van engegar els tràmits per exigir millores a Renfe i Adif. Després de 30 dies en funcionament, a TarragonaDigital hem volgut conèixer l'opinió dels principals afectats de la gran revolució ferroviària que vam viure el passat 13 de gener, els viatgers.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«No han millorat els horaris ni els temps dels trajectes; més aviat el contrari»
A les andanes de la nova i lluent estació de Cambrils trobem en Jordi, que viatja sovint a Barcelona. «Els primers dies va ser un desastre absolut», recorda. «No han millorat els horaris ni els temps dels trajectes; més aviat el contrari. Moltes vegades triguem 30 minuts només per arribar a Tarragona», es queixa. La seva principal queixa, però, és la dificultat per arribar de casa seva fins a l'estació construïda al nord dels camps de futbol. «No hi ha manera que funcionin els autobusos urbans. Tenen uns horaris que no quadren amb els de Renfe. Alguna vegada he baixat del tren i m'havia d'esperar més d'una hora per agafar l'autobús», lamenta.
Aquest és precisament una de les reclamacions més recurrents que fan els usuaris del tren a Cambrils. Amb la posada en marxa de l'estació ara fa un mes, l'Ajuntament va modificar el recorregut de les línies de l'autobús urbà per tal que arribessin fins a la nova infraestructura. Aquesta mesura, però, no ha suposat encara una modificació dels horaris que permeti coordinar la parada del bus amb l'arribada i sortida dels trens.
«És una vergonya la falta de comunicació per arribar fins aquí. Almenys podrien posar un bus llançadora des de l'estació antiga, com han fet a Salou. Avui m'ha hagut de portar una amiga perquè si no, no arribava», explica la Mari Carmen Rossel, que és andorrana però té una segona residència al barri de la Llosa. Viatja a Barcelona i ha anat a l'estació amb una antelació de quatre hores per assegurar-se que arriba a temps. «Amb l'altra estació no havia tingut mai cap problema», assegura.
Tanmateix, la Mari Carmen també reivindica un increment de les freqüències. «Falten més trens de Rodalies cap a Barcelona —reclama—. No tenim suficients ara que estem a l'hivern, però quan arribi la temporada turística, no ho vull ni pensar. Alguna vegada m'ha tocat agafar un Talgo, que sí que paren, però costa més de 20 euros».
Celebren tenir una estació digna i amb gran potencial per al futur
Més optimista és la Rosa Maria Armengol, que viatja regularment de Cambrils a Barcelona per motius de feina. «Estic molt contenta amb la nova estació —reconeix—. Jo visc al centre del poble. Abans tenia 7 minuts per arribar fins a l'estació i ara en tinc 11. És cert que hi ha hagut problemes i que encara tenim pocs trens amb Barcelona si ho comparem amb Vila-seca, per exemple, però crec que estem encara en una situació provisional. D'aquí a un any celebrarem tenir aquestes vies aquí».
Els fills de la Rosa Maria estudien a la capital catalana i també fan servir el tren per als seus desplaçaments. «Fa molts anys que estava a favor d'aquest canvi, ja que les vies al centre han estat una gran barrera per a Cambrils. A més, ara tenim una estació nova, amb servei de cafeteria —que va obrir la setmana passada—, uns lavabos decents, un gran aparcament i un servei d'autobús que serà molt bo quan funcioni del tot», celebra.
Tíbia acollida de la nova línia de Rodalies R-17 a Salou
A Salou, el panorama és bastant diferent. Amb la supressió de l'antiga via de costa, l'estrena de la línia R-17, amb una dotzena de trens llançadora diaris que enllacen amb Tarragona, no ha tingut una gran acollida. La falta de connexió directa amb Barcelona fins a l'estiu ha portat molts usuaris a haver de desplaçar-se a Cambrils o Vila-seca per agafar el tren. Al llarg del dia es pot comprovar com molts dels combois que surten i arriben al baixador de PortAventura pràcticament buits.
[predef]tarragona-whats-192[/predef]
Aquests dies, els operaris treballen en la construcció de l'estació provisional que s'hi habilitarà de cara al mes d'abril. Ajuntament i usuaris reivindiquen recuperar la línia directa que s'ha perdut amb Barcelona. «Ara mateix és molt difícil arribar fins a Barcelona des de Salou. No tan sols has d'arribar fins aquí —el baixador de PortAventura—, sinó que a sobre has de baixar-te ràpidament a Tarragona i tenir sort d'agafar el següent tren cap a Barcelona. Això a l'estiu pot ser un caos amb tots els turistes», alerta la Marina.
Recullen un miler de signatures per reclamar un bus llançadora l'Hospitalet de l'Infant
En els municipis més al sud, la llunyania de la nova estació de l'Hospitalet de l'Infant s'ha convertit també en un hàndicap pels viatgers amb l'arribada del nou entramat ferroviari. A l'Hospitalet de l'Infant, de fet, fins i tot ha sorgit una plataforma ciutadana per exigir que s'habiliti un bus llançadora fins a la nova estació amb horaris coordinats amb les sortides i arribades dels trens. Aquest mes de gener han recollit prop d'un miler de signatures a favor d'aquest servei que ja s'han fet arribar a l'Ajuntament.
En aquest sentit, cal recordar que recentment els consistoris de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Mont-roig del Camp han impulsat una nova aliança per tal d'impulsar polítiques conjuntes i anar de la mà per reivindicar millores a administracions superiors. Entre aquestes millores, els dos alcaldes ja han mantingut reunions amb el departament de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya per demanar que es comuniqui la nova estació de tren amb els dos nuclis amb transport públic.