Façana principal del Centre Social El Roser, on es veuen els dos edificis diferenciats i els pòrtics metàl·lics

El Centre Social el Roser de Reus es posarà en marxa en dues fases entre gener i abril

La previsió del govern local és que el servei d'alimentació i rebost funcioni des de principis d'any | El servei d'allotjament d'urgència començaria a funcionar a partir de l'abril

El Centre Social el Roser de Reus no es posarà en marxa de cop, sinó que almenys comptarà amb dues fases d'arrancada. En primer terme, el servei d'alimentació, amb el menjador i el rebost socials. La segona fase consistiria que comencés a funcionar el servei d'allotjament d'urgència.

El govern local preveu que el servei d'alimentació, que està a punt d'adjudicar-se, pugui funcionar a partir del mes de gener. El d'allotjament, en canvi, no es posaria en marxa fins al mes d'abril. Inicialment s'havia anunciat que començaria a funcionar la primavera del 2021, i fins al juny passat que ho faria passat l'estiu.

Llavors es va retardar fins a principis d'any, matisant, des del govern, que passat l'estiu s'hi traslladarien els equips d'administració municipals. La nova data d'obertura va ser principis del 2022, tot i que ara es matisa que només fa referència al servei d'alimentació, no al d'allotjament d'urgència. Tots dos serveis es van crear fa uns mesos per poder licitar els contractes públics per explotar-los.

En el cas del servei d'alimentació suposarà traslladar l'actual menjador social del carrer de Francesc Bartrina a les instal·lacions del Roser. També inclou la gestió del rebost central de la xarxa d'aprofitament d'aliments de Reus. A falta de conèixer l'adjudicació o els detalls de les ofertes que s'hagin presentat, Càritas ja va confirmar la seva mesos enrere.

Ja és l'entitat que s'encarrega del menjador social actualment. El canvi suposaria fer un salt endavant en el servei, que comptaria amb llocs de feina per a la inclusió laboral. També suposarà gestionar la cafeteria oberta a la ciutadania amb la qual comptarà l'equipament. 

Aquest dimecres la CUP de Reus ha explicat la moció que presentarà al ple municipal de la setmana vinent per instal·lar comptadors solidaris. Durant la compareixença de premsa, el regidor Edgar Fernández posava en dubte que El Roser es pugui posar en marxa a principis d'any. Ha recordat, concretament, que el servei d'alimentació es va licitar fa dos mesos.

«Estic segur que amb dos mesos les licitacions no s'acaben», ha manifestat. «A principis d'any no hi haurà tots els contractes fets perquè funcioni amb normalitat», afegia. Etzibava també que «em fa la sensació que el govern estarà marejant la perdiu fins que sigui l'estiu, quan hi ha menys necessitat d'aquests recursos i és quan l'activaran».

Ha carregat contra la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, afirmant que «fa més d'un any que ens enganya». Ha recordat que ha treballat en aquest sector, motiu pel qual es mostra desconfiat. «La meva experiència professional em diu que, fins al mes de juliol, el Centre Social el Roser no obrirà les portes», sentenciava Fernández.

Preguntat per aquest plantejament, el govern municipal ha afirmat, a TarragonaDigital, que el calendari que tenia previst es manté. L'obertura del servei de menjador social i rebost de la xarxa d'aprofitament d'aliments es faria el mes de gener. La segona fase consistiria en activar el servei d'allotjament d'urgència el mes d'abril.