Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana de l'Ajuntament de Reus

Reus adoptarà el toc de queda a partir del cap de setmana si la justícia ho avala

La incidència acumulada de casos supera el llindar marcat per la Generalitat | El govern local també apostava per un confinament perimetral que no s'ha decretat

ACTUALITZACIÓ 15/07 12.35 h

Durant una roda de premsa sobre el Plaseqta a Reus, i preguntat per la premsa, Carles Pellicer s'ha pronunciat sobre el toc de queda. L'alcalde de la ciutat confia que no duri més de «quinze dies». Ha recordat que es vol evitar la socialització nocturna en ambients on no es respecten les mesures sanitàries.

Tot i això també ha volgut reivindicar que la situació actual no es pot i no s'ha d'atribuir ni a la joventut com a col·lectiu ni a la restauració com a sector. Ha afirmat que, com a qualsevol altre àmbit, la responsabilitat és dels grups concrets que no respecten les mesures. Segons ha explicat Pellicer, la Generalitat contempla un reforç d'agents dels Mossos d'Esquadra per garantir el compliment del toc de queda en col·laboració amb la Guàrdia Urbana i Protecció Civil.

ACTUALITZACIÓ 14/07 19.50 h

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres a la tarda que, efectivament, els municipis amb més incidència de casos positius recuperaran el toc de queda. Els barems anunciats inclouen 158 municipis arreu de Catalunya i «bona part de la població».

Un d'aquests municipis serà Reus, que compleix tots els requisits establerts per la Generalitat. De fet, aquest migdia el regidor de Salut, Òscar Subirats, apostava fins i tot per recuperar el confinament municipal. La intenció del Govern català és aplicar el canvi a partir d'aquest cap de setmana.

Tot i això, serà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qui tindrà l'última paraula i haurà d'avalar la restricció. Aragonès l'ha definit com una mesura «clau» i «quirúrgica». Ha concretat que el toc de queda serà entre la una de la matinada i les sis del matí per als municipis de més de 5.000 habitants.

A més es farà servir l'índex d'incidència acumulada de casos positius dels darrers set dies com a mesura. Aquells pobles i ciutats que superin els 400 casos diagnosticats cada 100.000 habitants hauran d'adoptar el toc de queda durant set dies. En el cas de Reus, aquest barem se situa, actualment, en 682,89.

El període de set dies inicial es podrà prorrogar si les dades ho requereixen. A més, la mesura també afectarà als municipis que es vegin envoltats de localitats en aquestes circumstàncies. Segons el president de la Generalitat, es vol «evitar les activitats socials de les que tenim més evidència que faciliten la propagació de la pandèmia».

NOTÍCIA ORIGINAL 14/07 17.00 h

El govern de Reus aposta per recuperar el confinament municipal

Mentre se succeeixen les filtracions i les especulacions sobre les noves restriccions a Catalunya, el govern de Reus ja ha fet un pas endavant. El regidor de Salut, Òscar Subirats, ha considerat que tant el toc de queda com el confinament municipal són dues bones mesures per frenar l'avenç de la pandèmia. Ho ha fet en una entrevista a Canal Reus Televisió aquest dimecres al migdia.

Està previst que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, comparegui a dos quarts de vuit del vespre per anunciar noves restriccions. Se sumaran a les que ja han vist llum verda. Es tracta de la reducció de l'horari de l'oci nocturn, la prohibició de beure i menjar a la via pública i a la limitació de les reunions privades.

Aquest nou toc de queda es podria aplicar de manera selectiva en aquells municipis amb més incidència de la pandèmia. Durant l'entrevista televisiva, Subirats ha explicat una altra mesura que s'està estudiant. «Una de les opcions que s'estan posant sobre la taula, i que jo penso que és molt interessant, és tenir la possibilitat de poder tornar als confinaments perimetrals de localitats o comarques».

No és l'única restricció que veu amb bons ulls, sinó que també considera efectiu el toc de queda. El regidor de Salut insisteix que «és la interacció social la que facilita la transmissió i, per tant, poder perimetrar certes zones per aconseguir que no surti i no hi hagi transmissió pot ser una bona solució».

Tot i això, des del consistori reusenc es resta a l'espera de la decisió que prengui la Generalitat. «Estem al servei del CatSalut i del que consideri millor per frenar aquesta cinquena onada».