Façana de l'Ajuntament de Reus

El pressupost de Reus per al 2023 serà de 131 milions d'euros, menor que el d'enguany

És el segon any consecutiu en el qual s'aprovarà un pressupost inferior que el de l'any anterior | El govern assegura que és un pressupost «de creixement» i amb especial consciència social

El pressupost de l'Ajuntament de Reus per al 2023 serà un 3,7% menor que el del 2022. Serà de 131.261.080,32 euros i tindrà en compte la congelació de taxes i ordenances anunciada fa uns dies. Des del govern local, malgrat que sigui menor, es considera un pressupost «de creixement».

Pel que fa a les ordenances i taxes, es congelaran per al 2023 com es van congelar, també el 2021 arran de la pandèmia. Enguany, el 2022, s'havien apujat per ajustar-se a l'increment de l'IPC, segons va explicar el govern. Pel que fa al pressupost, el d'aquest any ja ha sigut inferior que el del 2021 en un 8,1%.

La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha fet èmfasi en el crèdit hipotecari per al projecte de la Hispània. Si no es té en compte aquest préstec, ha apuntat, el pressupost del 2023 és superior al del 2022. És la mateixa lectura que va fer el govern municipal ara fa dos anys, quan l'Hospital Sant Joan va passar a mans de la Generalitat.

Caballero explicarà a la ciutadania els expedients de pressupostos municipals i d'ordenances en una audiència pública la setmana vinent. Serà dimecres, 16 de novembre, a dos quarts de set de la tarda al Centre Cívic Ponent. Per a l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, són els últims pressupostos de la seva carrera.

És per això que ha volgut explicar que «em sento orgullós de la feina feta i de l'equip que encapçalo». «Deixo un Ajuntament sanejat, amb múscul econòmic i amb capacitat perquè, qui governi el pròxim mandat, tingui les mans totalment lliures», ha declarat. Caballero, per la seva banda, ha afirmat que «quadrar el pressupost ha estat especialment difícil, enguany».

El govern local portarà els expedients de pressupostos i ordenances al plenari de la setmana vinent, el divendres dia 18. Com que té majoria absoluta, els previsibles vots en contra de l'oposició no impediran que s'aprovin. Transcorreguts els terminis administratius necessaris, la previsió del govern és que entrin en vigor l'1 de gener sense haver de convocar cap sessió extraordinària.

El govern manté que els pressupostos tenen una gran consciència social

Durant la compareixença de premsa d'aquest dimecres s'ha anunciat un pla d'inversions per al 2023 de 12,6 milions d'euros. No s'ha detallat cap dels projectes que contemplarà, ni cap altre detall del seu desplegament. Sí que s'ha afirmat que es finançarà, principalment, a través de crèdits estatals ICO.

No és l'únic capítol que s'ha mencionat, però del qual no s'han donat detalls. Pellicer, ha anunciat que els comptes inclouen un pla d'«accions extraordinàries d'impuls econòmic i social». No se'n coneix ni el pressupost amb el qual comptarà, ni en què consistirà ni quan es desplegarà.

També s'ha destacat que, a més de congelar les taxes i les ordenances municipals, també es mantenen les bonificacions fiscals. Uns ajuts indirectes que suposaran, a les arques de l'Ajuntament, vora 1,6 milions d'euros durant l'any vinent. Tant Pellicer com Caballero han definit els comptes municipals com un esforç per acompanyar els reusencs durant l'actual conjuntura econòmica.

El contracte programa de la Generalitat de Catalunya per a Serveis Socials creix en 844.000 euros i arriba a l'1,4 milions d'euros. Des del consistori es veu aquest increment com un esforç del Govern que va en la línia del que subratllen que també es fa des de l'Ajuntament. Els comptes mostren, segons han exposat Pellicer i Caballero, una especial atenció a la situació econòmica actual d'increment generalitzat de preus.

Aquesta atenció implica, ha afirmat la regidora, «posar les persones al centre» del pressupost a través de l'àmbit social. Es preveuen increments en les partides de beques menjador, d'impuls econòmic, d'habitatge, d'educació o de medi ambient. Un total de 925.000 euros que no s'ha detallat, concretament, a què es destinarà en la majoria de casos.

Sí que s'ha desglossat per partides, amb la de medi ambient rebent l'increment més gran, 468.000 euros. La segueix la d'educació, amb 160.000 i la de les beques menjador, amb 150.000. Per últim, l'impuls econòmic rebrà 100.000 euros més que enguany i les polítiques d'habitatge, 47.000.

També incrementa el que l'Estat preveu destinar a Reus provinent dels impostos generals, que per al 2023 serà al voltant d'un milió i mig d'euros. Pel que fa a l'endeutament, la previsió és que el 2023 es tanqui amb una ràtio legal del 69,47%. És a partir del 75% quan cal demanar permís a l'Estat per endeutar-se, i a partir del 100% quan ja no queda ni aquest mecanisme.