El Ple d'Investidura de l'Ajuntament de Reus 2019 en imatges

Reunions contra rellotge per tancar un govern a Reus

Sobre la taula hi ha la proposta en ferm d'un govern format per JxR, ERC, CUP i Ara Reus

L'Ajuntament de Reus segueix sense tenir govern quan ja han passat més de dues setmanes del ple de constitució que va investir Carles Pellicer (Junts per Reus) alcalde de la ciutat. Després de setmanes d'enrocament, en les quals JxR apostava per governar amb ERC i Ara Reus, i els republicans volien fer-ho amb JxR i la CUP, a les negociacions multilaterals s'hauria plantejat la possibilitat d'un govern a quatre.

A priori semblava que la proposta tenia poques possibilitats de fructificar, però no seria la primera vegada, en aquest escenari postelectoral, que les prioritats i vetos establerts canvien o se sacrifiquen. Fonts de JxR mantenen que la seva intenció és formar govern amb ERC i Ara Reus, l'únic escenari que es plantegen. També és el que, des del primer moment, la formació municipalista de Daniel Rubio havia situat com a prioritari.

Ple Reus
Foto de família de la constitució del plenari de Reus | Laia Solanellas

 

Els republicans no confirmen que hi hagi aquesta oferta, i l'assemblea local de la CUP ha decidit, aquesta setmana, que se celebrés una darrera reunió abans de descartar completament la possibilitat. Aquest mateix dimecres s'han reunit JxR, ERC i la CUP en un primer moment, així com JxR, ERC i Ara Reus a continuació. Durant la segona reunió s'hauria començat a plantejar el repartiment del cartipàs municipal, tot i que no s'hauria concretat, a l'espera que la formació encapçalada per Marta Llorens prengui una decisió. La diferència rau en si es divideix el govern entre quinze regidories o entre divuit.

Fonts de la formació cupaire apunten que sembla complicat que puguin sumar-se a la proposta del govern a quatre, tot i que encara ho han de valorar i serà la mateixa assemblea qui acabi decidint si entrar a govern seria compensació suficient per fer-ho al costat d'Ara Reus i amb Pellicer d'alcalde. En cas negatiu, la reedició del pacte de govern entre JxR, ERC i Ara Reus tornaria a prendre força, i l'única alternativa possible seria que els postconvergents comencessin el mandat en solitari.

El Ple d'Investidura de l'Ajuntament de Reus 2019 en imatges
Imatge del ple d'Investidura de l'Ajuntament de Reus | Laia Solanellas

 

La formació de govern podria arribar abans de Sant Pere

Fonts pròximes a les negociacions apunten a aquest mitjà que, sigui quina sigui la fórmula final, Reus podria tornar a tenir govern aquesta setmana, tot just abans de Sant Pere. Fins llavors, totes les competències municipals recauen en l'alcalde, a excepció de la gestió i direcció, precisament, de la Festa Major, que Pellicer ha delegat en Montserrat Caelles, exregidora de l'àrea.

Si aquesta darrera possibilitat, la d'un govern a quatre, arribés a bon port, l'oposició municipal quedaria limitada al PSC, amb sis regidors, i Cs, amb tres. Del govern de quinze que reclamava Pellicer es passaria a un equip de divuit membres. Això suposaria que la CUP i Ara Reus, que s'han exclòs mútuament de qualsevol pacte de govern, canviessin de parer. Un canvi de parer que també haurien de fer JxR i ERC. Els postconvergents no aprovaven un govern amb els cupaires, de la mateixa manera que ERC no hi volia la formació municipalista. Aquestes prioritats s'havien convertit, els darrers dies, en vetos creuats entre postconvergents i republicans.