En un món cada vegada més digital, les estafes han esdevingut més sofisticades. I CaixaBank està al capdavant de la lluita contra aquests fraus per protegir els seus clients.
Recentment, l'entitat ha emès una advertència urgent sobre una nova estafa que fa servir Bizum per enganyar les víctimes. Una que es fa passar per la Seguretat Social.
Com funciona l'estafa de Bizum de CaixaBank
L'estafa en qüestió comença quan el delinqüent envia un SMS a la víctima potencial, aparentant ser de la Seguretat Social. Al missatge, l'estafador informa que el Ministeri té pendent un abonament relacionat amb un ERTO o alguna altra prestació.
Aleshores, sol·licita que es faci el pagament de manera urgent mitjançant Bizum. Aquesta mena de missatges busquen generar una sensació d'urgència perquè les víctimes actuïn ràpidament sense pensar.
CaixaBank emfatitza que ni Bizum ni cap entitat bancària legítima demanaran mai dades personals. Ni tampoc bancaris, especialment a través de correu electrònic o enllaços en SMS.
Alguns senyals d'alerta inclouen sol·licituds urgents de diners mitjançant Bizum o missatges que aparenten provenir d'organismes oficials com la Seguretat Social. També enllaços o arxius adjunts als missatges que sol·liciten descarregar o ingressar informació personal.
Què fer si reps un missatge sospitós?
Si reps un missatge d'aquesta mena, CaixaBank recomana seguir aquests passos per protegir els teus diners i la teva informació personal.
És important que no responguis a l'SMS ni facis clic a cap enllaç. Ni tampoc facis cap operació bancària sense estar completament segur de la identitat de la persona o entitat que sol·licita la informació.
Reenvia el missatge a Bizum a través del correu electrònic oficial perquè puguin investigar-lo. I contacta amb el banc directament a través dels canals oficials per verificar l'autenticitat del missatge.
Consells de CaixaBank per evitar fraus
Per minimitzar el risc de ser víctima de fraus, CaixaBank recomana adoptar aquests hàbits segurs a l'hora de fer servir Bizum i altres serveis digitals.
Abans d'actuar sobre qualsevol SMS o correu electrònic, assegura't que prové d'una font legítima. Revisa el remitent i cerca qualsevol inconsistència al missatge.
Mai no revelis les teves contrasenyes, claus de confirmació o qualsevol altra dada personal a través d'SMS o emails. Les entitats bancàries mai no et demanaran aquesta informació de manera no segura.
A més, has d'activar l'autenticació de dos factors als teus comptes bancaris. I especialment a Bizum per afegir una capa extra de seguretat.
Assegura't que el teu dispositiu mòbil i les aplicacions bancàries estiguin sempre actualitzades. Així, et podràs protegir contra vulnerabilitats de seguretat.