ENQUESTA

📊 Creus que haurien de concedir als presos catalans el règim de semillibertat?

L'aire del metro de Barcelona, lliure d'amiant

Les anàlisis de TMB i l'Agència de Salut Pública han pogut determinar que no hi ha presència de la substància cancerígena
Les anàlisis pertinents per determinar la presència d'amiant han pogut determinar que l'aire del metro està lliure de la substància   | TMB

 

L'aire del metro de la capital catalana ja està lliure d'amiant, segons assegura Transports Metropolitans de Barcelona. Després de les anàlisis i la campanya de detecció de la substància, l'empresa, en conjunt amb l'Agència de Salut Pública de Barcelona, ha pogut determinar que no hi ha presència d'amiant.

 

Les mostres —analitzades amb un microscopi electrònic— es van captar en quatre punts diferents: Plaça Catalunya i Torrassa, de l'L1, i Passeig de Gràcia i Liceu, de l'L3. Els indrets es van escollir deliberadament per les seves condicions ambientals, que assenyalen una major susceptibilitat per criteris diversos com l'antiguitat de la construcció o la freqüència d'ús de la via.

 

S'han retirat 108 tones de fibrociment

Els aparells emprats van captar i filtrar 2.500 litres d'aire ambiental, tal com informa 'Metropoli Abierta', en els quals no es va detectar presència d'amiant. No obstant això, a l'estació de Plaça de Catalunya es va obtenir una abundant quantitat de pols que podria haver tergiversat els resultats i, per aquest motiu, es recomana repetir-hi el procés.

 

A banda de l'aire, les anàlisis també han estudiat la possibilitat de l'existència d'amiant en els filtres, túnels i la graveta de les vies, tot i que estaven lliures de la substància segons ha confirmat TMB. En total ja s'han extret 108 tones de fibrociment dins el pla de retirada d'estructures amb amiant. Malgrat això, encara en queden 293 pendents.

 

27 afectats per possible exposició a l'amiant

La polèmica de la presència d'amiant va començar fa uns mesos. Durant aquest mateix juliol, s'han diagnosticat tres nous casos de càncer de pulmó —probablement relacionats amb l'exposició a l'amiant. La xifra d'afectats, que ha augmentat a 27, preocupa les entitats municipals que s'han vist obligades a fer les investigacions pertinents per a aquest tipus de casos seguint el protocol de seguretat. No obstant això, tot i que les dades podrien ser alarmants, TMB va assegurar amb anterioritat que és complicat determinar si realment la causa de les malalties és la presència d'amiant, ara confirmada com inexistent. 

 

També et pot interessar...