Instal·lacions interiors d'Idiada a Santa Oliva.

El Baix Penedès s'encamina cap a una dicotomia entre el Logis o Idiada 2

Mentre Junts o el PSC veuen factible la combinació dels dos projectes, des d'ERC aposten decididament per l'ampliació d'Idiada

O Logis Penedès o Idiada 2. Aquesta és la dicotomia a la qual sembla encaminar-se de forma cada cop més evident el Baix Penedès. El projecte per desenvolupar un gran centre logístic entre l'Arboç, Banyeres del Penedès i Sant Jaume dels Domenys es va reactivar l'estiu del 2018, però la seva concreció segueix lluny.

Reactivació del projecte

Des del Departament de Territori es va anunciar una primera fase que es faria en 40 de les 177 hectàrees previstes. Es tractava de desenvolupar un centre logístic i una terminal intermodal de mercaderies que estaria connectada al futur corredor mediterrani. El primer pas era actualitzar el Pla Director Urbanístic (PDU) que s'havia elaborat el 2012. 

L'anunci va reactivar la inherent polèmica que sempre ha anat lligada al projecte, amb una oposició clara de col·lectius com No Fem el CIM. Però al cap de pocs mesos un nou factor va alterar el tauler de joc: la possibilitat que Applus Idiada optés als terrenys per ampliar les seves instal·lacions

ERC, a favor d'Idiada i en contra del Logis

Amb els mesos, aquesta opció s'ha convertit en la preferida de partits com ERC o de l'alcalde de Banyeres, Amadeu Benach. Tot i que en el passat els republicans tenien una postura menys clara, actualment la seva aposta es decanta totalment pel projecte d'una «Idiada 2».

Una postura que va quedar ben clara recentment, quan el nou delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, d'ERC, va apostar sense embuts per l'Idiada 2. El delegat veu aquesta opció com la «més viable» i la que té un «respecte mediambiental i equilibri» més gran. A més, destaca que podria ser beneficiària dels fons Next Generation per desenvolupar el vehicle autònom.

Una pintada als terrenys on s'hauria de fer el Logis Penedès.
Part de la població s'oposa al projecte del Logis Penedès. | BP Diari

Junts i PSC aposten per encabir els dos projectes

Pocs dies després, el 28 de juliol, es va celebrar al Parlament una comissió de Territori on es va aprovar una moció per tirar endavant el PDU del Logis. PSC, Junts, Cs i Vox van votar a favor, mentre ERC, En Comú Podem i la CUP s'hi van oposar. La divisió total en el sí del Govern va quedar de nou ben palesa.

Així, mentre Jordi Terrades (PSC) i Joan Canyadell (Junts) apostaven per encabir els dos projectes, Ferran Estruch (ERC) mostrava el refús absolut a l'activitat logística. «Idiada 2 és més respectuós pel medi ambient i té més valor pel territori», remarcava el diputat d'ERC.

O l'un o l'altre

I el cert és que la possibilitat de combinar les dues activitats presenta molts dubtes. Fonts coneixedores del projecte d'ampliació d'Idiada apunten a aquest diari que no hi ha espai per desenvolupar els dos projectes. «Caldria apostar per Idiada, perquè, si no, marxarà», afegeixen les mateixes fonts, que creuen que el Govern podria concentrar l'activitat logística al polígon de Sant Marçal.  

També des del Consell Comarcal del Baix Penedès són menys taxatius actualment a l'hora d'apostar pel Logis. «El que interessa és que es desenvolupi alguna cosa, qualsevol desenvolupament industrial serà benvingut», ha declarat el president del Consell, Joan Sans, a TarragonaDigital. Amb tot, Sans recorda que el departament de Territori «sempre ens ha expressat la importància de la part logística quan hem parlat del tema».

I cal no oblidar que un sector de la població segueix mostrant-se contrària al desenvolupament d'una activitat industrial, i aposten per projectes més amables amb l'entorn. És el cas de la proposta per impulsar un parc agrari que va presentar a principis del 2019 la plataforma No Fem el CIM.