L'endemà que el govern de Reusamenacés d'imposar sancions si no es duia a terme el servei de neteja viària i recollida de brossa, l'empresa encarregada, Fomento de Construcciones y Contratas, ha reaccionat. Segons confirmen tant fons de la plantilla com fonts municipals, ja estan començant a arribar els primers dels divuit vehicles que han de servir de reforç per a l'actual flota, molt malmesa.
«Són vehicles de lloguer i no estaven tots disponibles alhora, però han començat a arribar», s'apunta des del govern local. La plantilla, per boca d'Ángel Martín de Sande, secretari general de sanejament urbà d'UGT a Tarragona, també confirma aquesta situació, que veu com «una alenada d'oxigen» en una situació crítica. Des d'aquest dilluns, de fet, el comitè de riscos laborals havia restringit la sortida de qualsevol vehicle que no estigués en condicions de fer el servei per garantir la seguretat de treballadors i ciutadania.
Es mostren «contents però no satisfets» amb l'anunci fet per part de l'empresa. Recorden que segueix havent-hi mancança de vehicles, fins i tot quan hagin arribat els divuit que han de quedar operatius a finals de mes. Tot i això, consideren que és una bona notícia, i reivindiquen el paper que hi ha jugat el comitè d'empresa i el de riscos laborals a l'hora de pressionar perquè arribés.
Els treballadors segueixen sense descartar la vaga
De Sande apunta, però, que la vaga segueix sent una opció possible de cara a l'abril i, en concret, a la Setmana Santa. En aquest cas no la contemplen tant pel que fa a la reivindicació en relació amb la flota de vehicles, sinó com una mesura de pressió per negociar el conveni col·lectiu. Recorda que va decaure el 31 de desembre passat, i que Fomento es nega a negociar-lo fins que no hi hagi la nova licitació del contracte de neteja viària i recollida de brossa de Reus.
Segons explica, l'empresa ha congelat les condicions laborals, tot i que sí que s'ha assegut per negociar el conveni de la plantilla de Tarragona. De Sande lamenta que «després de més de 40 anys junts, ara Reus i Tarragona hagin de tenir convenis diferents». En responsabilitza de manera directa l'empresa que, afirma, no es vol comprometre a increments de la massa salarial mentre estigui en pròrroga.
En aquesta reivindicació també apunten a l'Ajuntament, «de manera col·lateral». Reclamen que quan es redacti la nova licitació, es contempli la revisió salarial, una mesura que, asseguren, no es preveu al plec que s'ha de licitar —es va aprovar al plenari reusenc, però diverses empreses hi van presentar recurs i, finalment, el Tribunal va donar la raó al govern—.