Pla general de dues dones amb mascareta caminant per la platja d'Altafulla en el primer dia permès per sortir a practicar esport

Els brots actius a Espanya preocupen: la corba de contagis, similar al mes de març

La majoria dels brots estan controlats i compten amb xifres inferiors als 50 casos

Espanya acumula el dia d'avui 73 brots actius repartits en 15 autonomies. Després de confirmar-se el primer brot a Madrid, només la Rioja i Astúries contenen el virus de moment.

El repunt de la malaltia ha assolit unes xifres preocupants que requereixen la plena intervenció de les administracions autonòmiques, que ja han pres decisions dràstiques per frenar la transmissió.

És el cas de Galícia i Catalunya. Les dues comunitats han optat per confinar la població de les comarques de A Mariña a Lugo i el Segrià a Lleida. En els últims dies aquests van ser els dos brots que més preocupaven el Ministeri de Sanitat, encara que ara tota l'atenció se centra a Catalunya.

El rebrot de Lleida, el més preocupant per a Espanya

Tot i que la comarca de Lugo manté 165 casos actius, les mesures estan tenint efecte i sembla que el brot comença a controlar-se. A més, la majoria dels casos són asimptomàtics o presenten símptomes lleus.

No obstant això, el brot de Lleida causa alarma per la gran magnitud d'aquest. La província catalana manté 15 focus actius i almenys 896 contagiats. Una situació que han portat la Generalitat a decretar el confinament de més de 200.000 persones a la comarca.

Un sanitari pren una prova per a un test PCR en un centre sanitari
La ràpida detecció dels casos i el rastreig són la clau per detectar els brots | Catalunya Diari
 

La situació a Catalunya ha portat a la Generalitat a implantar l'ús obligatori de mascareta en tots els espais públics, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat. Es tracta d'una iniciativa que han pres també Balears i País Basc després dels casos de rebrots en els seus territoris. A les illes es mantenen actius 10 brots amb 59 casos, i en el territori basc ja es compten 58 afectats.

Els rebrots en les altres comunitats espanyoles

Els preocupants brots d'Andalusia i Aragó ja han estat controlats malgrat el gran nombre d'afectats. La comunitat andalusa es va convertir en l'autonomia amb més brots després d'arribar als 18 focus actius, mentre que l'aragonesa va arribar als 436 positius després dels positius en diverses empreses hortofructícoles.

A la resta de comunitats, la situació està molt més calmada. Tots mantenen els brots controlats i amb xifres inferiors als 50 casos. Està molt a prop d'aconseguir-los l'illa de Fuerteventura, que manté 40 casos actius importats.