Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
retiro

Desconnecta i allibera tensions amb un recés espiritual

Desempallega't de l'estrès amb aquest pla integral de relaxació i meditació
retiro
El recés espiritual és una molt bona opció per alliberar-se de les tensions i l'estrès | Horóscopo Mágico

 

Els recessos espirituals poden tenir diferents finalitats: poden buscar conèixer Déu, i per tant ser de caire religiós, o bé mirar de trobar-se a un mateix i, per tant, ser meditatius. En qualsevol cas, el recés espiritual és un pla integral dissenyat per arribar a una nova dimensió espiritual, a través de l'abandonament de les nostres obligacions diàries i de l'aïllament. Ens permet fer disminuir l'ansietat i potenciar la satisfacció a nivell personal.

Hi ha recessos professionals, que es caracteritzen per incloure rutines noves, una alimentació diferent, tècniques per meditar i relaxar-se, activitat física i un treball amb l'ajuda d'un o una guia espiritual. De tota manera, també els pots fer en solitari. A continuació, et desvelem en què consisteixen els recessos espirituals i com els pots dur a terme.

  En què consisteixen els recessos espirituals?

  L'estil de vida que dus determina el nivell de felicitat i satisfacció personal que tens. Per tal d'enfrontar-te a les depressions i l'estrès que pateix molta gent  a causa del ritme de vida frenètic occidental, els recessos espirituals són perfectes perquè, precisament, t'ajuden a abandonar de manera temporal les obligacions del teu dia a dia.

  Habitualment, quan pensem en un recés espiritual ens ve al cap el fet de retirar-nos cap a un indret tranquil per escapar de les ciutats grans i del ritme caòtic quotidià. Ara bé, és quelcom molt més que això: el recés espiritual et permet trobar-te amb tu mateix, per mitjà d'un pla integral basat en tècniques de meditació i en una disciplina introspectiva.

  Per aquesta raó, a banda d'aïllar-te i mirar de trobar un indret tranquil, quan dus a terme un recés espiritual cal que assumeixis un ritme de vida diferent, que inclou des de l'activitat física i l'alimentació fins a una varietat important de tècniques de relaxació i de meditació que formen part del popular 'Mindfulness', una tècnica que permet guanyar consciència pel que fa al moment present.

  Així doncs, molts mestres que tenen experiència en els recessos espirituals en parlen no com un recés, cosa que es vincula amb un sentit passiu, sinó com un viatge que es du a terme cap a l'interior. Ara bé, si comencem pel començament, ens hem de demanar: quins són els avantatges específics d'aquests recessos?

  Els 10 motius pels quals has de fer un recés espiritual

  Tant si el teu recés mira d'acostar-te a Déu o de fer que et trobis a tu mateix, estaràs perseguint la transcendència del plànol físic i material, en un procés que comporta diversos avantatges remarcables.

  1. Aconseguir un espai per desconnectar

  Un gran nombre de persones decideixen dur a terme un recés espiritual amb l'objectiu d'aconseguir trobar un espai calmat i aïllat per poder fer un parèntesi del soroll i el ritme de les ciutats, que ens empeny cap a l'estrès i les presses constants. El recés ens ajudarà a estar més a prop de la natura i a trobar el silenci i la calma que promouen un clima per relaxar-se i dur a terme una bona introspecció.

  2. Obtenir una perspectiva vital renovada

  En el moment en què s'entra en un procés de descompressió a nivell mental i físic, comencem a notar diversos canvis a nivell de prioritats. Les coses físiques i materials comencen a quedar enrere, i les immaterials adquireixen cada vegada més rellevància, juntament amb el creixement de tipus espiritual. Tot allò que abans pensàvem que era prioritari perd rellevància, i a l'inrevés.

  3. Lluitar contra l'estrès

  Una de les virtuts més interessants dels recessos espirituals és que contribueixen a lluitar contra l'ansietat i l'estrès. Fan que estiguem aïllats dels problemes i les preocupacions del dia a dia i, a mesura que ens van fent efecte els exercicis i tècniques de meditació i de relaxació, la nostra ànima es va calmant, la ment queda alliberada i l'esperit, elevat. En resum: duem a terme una evolució cap a un estat ben equilibrat.

  4. Descobrir el món que dus a dins

  Fins i tot d'una manera no conscient, en algunes ocasions el procés ens condueix cap a un coneixement més ampli de nosaltres mateixos. De cop els temes relacionats amb l'ànima, que les obligacions quotidianes fan que no puguin anar cap a la superfície, ens són revelats clarament. A través dels recessos espirituals, ens és possible descobrir els defectes, les virtuts, els traumes i les necessitats que tenim.

  5. Establir una connexió amb altra gent

  Igualment, no és un procés de tancament en si mateix i d'aïllament i prou. Els recessos espirituals també ens proporcionen un espai per establir una connexió amb altra gent que viu un procés com el nostre i que, per això, posseeix unes inquietuds iguals. El fet de transmetre coneixement i de compartir l'experiència  dona pas a l'obertura i la realització. 

  retiro
  La pràctica de la meditació i del ioga són habituals als recessos espirituals | Horóscopo Mágico

   

  6. Els avantatges de tenir un guia espiritual

  Molta gent que comença a entrar dins del món de la meditació veu com el fet d'establir un contacte amb un guia espiritual esdevé un instant totalment revelador per tal de fer la seva pròpia evolució dins del procés. Per tal de treure tot el suc al recés, resulta indispensable que et deixis guiar durant les teves activitats per un mestre  que pugui adaptar cada sessió a les necessitats que tinguis. 

  7. El perfeccionament corporal

  Quan la persona ja ha passat un temps vivint calmadament, amb una alimentació diferent, un pas pel camí de la calma i la pau interiors i ha dut a terme diferents activitats per meditar dins de les quals hi ha activitat física  com ara el ioga, començarà a sentir els diferents efectes de la perfecció corporal. El fet de millorar la respiració i de dur a terme una tonificació dels músculs constitueix una part extra dins de tot el procés.

  8. El perfeccionament mental

  El fet que les patologies que es vinculen amb la depressió i l'estrès vagin desapareixent progressivament fa que l'individu pugui assolir l'equilibri a nivell mental. Aquest benefici no només radica en el fet que es produeixi una manca d'ansietat o tristesa, sinó que es basa en l'aparició de sensacions de l'estil del benestar, l'alegria, la satisfacció i la felicitat. L'individu sent optimisme i vitalitat.

  9. El perfeccionament espiritual

  L'objectiu més important dels recessos espirituals és que l'esperit s'imposi a la ment i al cos per tal d'arribar a la unitat de l'ésser i d'assolir el benestar en un sentit ampli. La nostra existència assolirà una plenitud que farà que puguem disposar d'un control més fort sobre nosaltres i d'una facilitat més gran a l'hora d'aconseguir satisfer les necessitats que tenim.

  10. L'agraïment i el creixement

  Els sentiments més dolents com ara la competitivitat, l'engany, la rancúnia, l'odi, la maldat o l'egoisme aniran desapareixent de manera progressiva, i obriran la porta a l'empatia, la generositat, la cooperació, la bondat, el perdó i la saviesa. Els recessos espirituals esdevenen una bona manera per créixer i agrair, per fer silenci amb la intenció d'escoltar i de donar per tal de rebre.

  Guia inicial: els millors consells per fer un bon recés espiritual

  En cas que vulguis gaudir d'una pràctica convencional del recés espiritual, pots recórrer a algun dels múltiples recessos espirituals organitzats que hi ha i que t'ofereixen l'ajuda de mestres i guies. Ara bé, en cas que no tinguis la possibilitat de fer-ne un d'organitzat,  te'l pots organitzar pel teu compte sempre que tinguis en ment alguns consells i pautes.

  1. Trobar un bon lloc

  Els recessos espirituals són viatges, tant cap a dins com literalment. Per tant, el més important que has de fer al principi és mirar d'aconseguir trobar un bon lloc, que fomenti l'aïllament per tal que puguis descobrir el teu món interior. Així doncs, hi ha diversos elements indispensables: un entorn dins d'un ambient natural, en què es pugui gaudir d'aire pur, silenci i connexió amb la natura.

  D'aquesta manera, els millors indrets per dur a terme un recés espiritual són les muntanyes, perquè el buit i la perspectiva ens aporten una dimensió renovada sobre nosaltres, o les platges, perquè el so de les onades del mar contribueix a relaxar-se. Igualment, les postes de sol són moments molt favorables per meditar.

  2. Fer una desconnexió amb el dia a dia

  En el moment en què ja hagis pogut identificar l'indret que et permetrà establir una connexió amb tu mateix, cal que t'alliberis de totes les coses que fan que continuïs ancorat a les obligacions del teu dia a dia. Al llarg del recés, és important que no accedeixis a cap aparell electrònic, tampoc al teu telèfon. La desconnexió implica un alliberament i constitueix un primer pas essencial.

  Per aquest motiu, quan et disposes a dur a terme un recés espiritual normalment és molt interessant que ho comuniquis al teu cercle més immediat. El seu suport i, especialment, el respecte que mostrin pel nostre propi espai d'aïllament constituirà un bon incentiu per dur a terme tot el procés de manera exitosa.

  3. Tenir un text espiritual a mà

  Especialment a l'inici del recés, les jornades ens poden resultar particularment llargues. Hi ha moments de tota mena, també per llegir. La lectura també ens ajuda a créixer i aprendre i, per aquest motiu, és interessant que sempre tinguis a mà un text o llibre espiritual que dugui a terme una reflexió sobre tot allò que ara duràs a la pràctica. 

  Actualment, hi ha un gran nombre de lectures d'interès al voltant de gent que parla de les seves experiències pel camí de l'ànima, així com obres d'autoajuda que poden contribuir a conèixer-nos més bé. Això resulta particularment profitós quan no comptem amb l'ajuda d'un guia espiritual.

  4. Modificar l'alimentació

  Dins dels plans integrals que articulen els recessos espirituals, la modificació del metabolisme és un àmbit essencial. Per tal de contribuir al desenvolupament a nivell espiritual, aconsellem que s'ingereixin menys aliments i que es faci una tria més adequada dels ingredients. Igualment, els compromisos amb nosaltres mateixos han de venir del respecte cap a l'entorn i, per aquesta raó, aconsellem que se segueixi una alimentació vegetariana.

  Els recessos espirituals ens ensenyaran a fer servir l'energia que prové de dins nostre, cosa que contribuirà a fer que vagis prescindint del menjar com a font energètica fonamental.

  5. Dur a terme activitat física

  El fet de relaxar-se i meditar no necessàriament implica que no es pugui fomentar el moviment, ans al contrari: el desenvolupament espiritual implica una activació del cos, que aquí es fonamenta en la pràctica d'exercicis de relaxació i meditació, així com en activitats com el ioga, que cada vegada són més habituals.

  Hi ha classes molt diferents de ioga, i cadascuna ens proporciona beneficis concrets. En general, però, el ioga ens proporciona flexibilitat, fortalesa i resistència, que deriven en un equilibri més gran entre els diferents aspectes de la persona i, per tant, en una unitat envoltada de perfecció.

  retiro
  La meditació i el ioga són pràctiques habituals dels recessos espirituals | Horóscopo Mágico

   

  6. Entrar dins de la meditació

  Es tracta de la part més complicada per a la gent que entra dins de la pràctica d'un recés espiritual, però també és la més rellevant. Normalment ja no és fàcil quan ho fem amb un guia professional i, per això, dur-ho a terme pel propi compte pot ser força difícil. Si no vols frustrar-te, és important que et carreguis de paciència.

  És important que, sobretot, no et fixis un objectiu excessivament ambiciós. Mira de començar primer amb metes senzilles, com ara dur a terme una exploració del teu interior o contactar amb tot allò que t'envolta a través de senzilles guies de meditació. De mica en mica, podràs gestionar millor la teva ment i dur a terme un alliberament de la teva espiritualitat.

  7. Imposar-se disciplina

  Per tal que els recessos espirituals tinguin èxit, és important que assoleixis un compromís. En cas que tinguis ben clares les metes que persegueixes i que gaudeixis de l'energia i la voluntat que calen, tocarà deixar moltes coses enrere i emprendre un apassionant i nou camí. Has de tenir en ment que la renúncia és molt rellevant. 

  Les renúncies també impliquen un sacrifici. Especialment durant els primers dies, cal que t'imposis una disciplina ben ferma que t'ajudi a la consolidació de les rutines noves. Com més interioritzis aquest estil de vida nou, més fàcil et serà avançar cap a la resta de coses.

  8. Redactar un diari personal

  Especialment si els dus a terme per compte propi, els recessos et poden provocar tant frustració com satisfacció. Pot ser que les coses no sempre vagin com t'esperes, però caldria que miressis d'acceptar tant les dolentes com les bones.

  El fet d'elaborar un diari personal és una estratègia interessant per dur a terme una interiorització cada dia del recés, per tal de treure el suc de les coses bones i extreure aprenentatges dels errors. Amb el pas del temps, veuràs que el diari t'ajudarà a conèixer-te més bé.

  9. Compartir les vivències del recés

  El procés d'interioritzar la teva experiència no s'hauria de restringir únicament al fet de dur-ne a terme un processament individual, sinó que igualment s'hauria d'exterioritzar. En el moment en què comparteixes l'experiència que tens amb els altres des de la sinceritat i la humilitat, adquireixes consciència i això fa que ho puguis projectar tot dins de la realitat.

  Quan ja has passat uns quants dies fent un treball interior de manera aïllada, no és estrany que en algunes ocasions  les coses se situïn en un nivell d'abstracció i irrealitat que requereixi una dimensió veraç nova per mitjà del contacte amb la resta de la gent.

  10. Contemplar la possibilitat de fer un recés professional

  En el moment en què ja hagis interioritzat els principis i les rutines que regeixen els recessos espirituals, tindràs la preparació necessària per anar una mica més enllà. Els recessos espirituals professionals et permetran perfeccionar els aspectes que has treballat, i t'ajudaran a completar amb una satisfacció més elevada el camí complex i llarg però alhora apassionant que condueix cap a l'autorealització.

  També et pot interessar...