SEAT està a l'ordre del dia, i no només per l'incendi en la fàbrica d'un dels seus proveïdors de peces pel qual encara es manté aturada la producció a la planta de Martorell. Fa menys d'una setmana, el president de la companyia, Luca de Meo, mostrava inquietud pels aldarulls postsentència i per la tensió a Catalunya. Poc després, el passat dimarts, mantenia una llarga conversa amb la ministra d'Economia i futura vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño. De Meo titllava de «seriosa» la situació i Calviño cridava a la calma, en 30 minuts que, segons 'La Información', responien a un clar gest de l'Estat per mantenir la confiança de SEAT.
Van trobar-se a l'Smart City Expo World Congress de Barcelona, on coincidien també amb Quim Torra, després de la plantada del president de la Generalitat a la gala de Foment del Treball on, casualment, es distingia Luca de Meo amb la medalla d'Honor a Empresari de l'Any. I era precisament Calviño qui li entregava el guardó.
SEAT dona feina a més de 14.000 persones i preveu tancar l'any amb més 500.000 matriculacions. Xifres que la posicionen com un dels pilars de l'economia al país, una marca potent dins el teixit empresarial espanyol, que interessa a l'executiu de Sánchez.
Entesa amb l'Estat vs. tensió amb el Govern
Testimonis de la trobada entre De Meo i Calviño apunten a una bona entesa entre el president de SEAT i la futura vicepresidenta, que contrasta amb l'evident tensió entre l'empresari i el Govern. El vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Chakir el Homrani, haurien estat estudiant viatjar a la seu de Volkswagen a Alemanya per tranquil·litzar els directius de la multinacional sobre la situació a Catalunya, fet que no agradava a Luca De Meo.
El president de SEAT considera que la visita no tindria «sentit». «El que els diran és que parlin amb mi i per a això ja tenen el meu mòbil. Al final, el que decideix soc jo i el meu equip», assegurava el president de l'automobilística en una entrevista a 'La Vanguardia'. «Alguns creuen que la meva feina consisteix a anar a Alemanya a pidolar inversions, quan en realitat aquesta empresa s'autofinança des de fa quatre anys», lamentava.
SEAT no s'ha plantejat traslladar la seu fora de Catalunya
Malgrat la preocupació, per ara SEAT no ha fet públic en cap moment que s'estigués plantejant traslladar la seu fora de Catalunya, tot i que Luca de Meo advertia que si les protestes continuen i afecten la fàbrica, «haurà de prendre decisions». El president executiu de la filial de Volkswagen parlava d'«altres opcions» a Europa, en el cas que les mobilitzacions provoquin la pèrdua d'inversors a Catalunya.
[predef]fb-catalunya-345[/predef]
El tall de més de 24 hores a La Jonquera, un precedent
Per a una empresa del sector de l'automòbil com SEAT, és vital el correcte funcionament de l'engranatge de transport i distribució. La preocupació de De Meo, de fet, es feia palesa després del tall de La Jonquera per part dels CDR durant més de 24 hores, una acció promoguda pel moviment de Tsunami Democràtic, que continua investigant l'Estat, i que acabava alertant també Mercabarna per les pèrdues i falta d'aprovisionament d'aliments que podia suposar.
Testimonis de la conversa entre Calviño i De Meo durant la presentació de la nova moto elèctrica de la companyia apunten a 30 minuts parlant precisament d'aquests efectes que els talls de carreteres i manifestacions poden tenir en l'economia. De moment, la marca continuarà seguint de prop l'impacte de les reaccions a la sentència.